Matthew je bil najmočnejši orkan v zadnjem desetletju. Foto: Reuters
Matthew je bil najmočnejši orkan v zadnjem desetletju. Foto: Reuters
Haitiju po orkanu grozi lakota

Orkan z močjo četrte stopnje na petstopenjski lestvici je izbrisal celotne kraje in uničil na tisoče domov v najrevnejši državi na zahodni polobli. Uničeni so tudi posevki in zaloge hrane, kar pomeni novo nevarnost za prebivalce.

Začasni predsednik Jocelerme Privert je zato opozoril, da se bo njegova država spopadla s pravo lakoto po apokaliptičnem uničenju. Po njegovih besedah je škoda neizmerna in nujno potrebujejo hrano, vodo in zdravila. "Toda skrbi nas, da če ne bomo zdaj ukrepali dolgoročno, bomo imeli v treh oz. štirih mesecih, ko bo hrana nehala prihajati, pravo lakoto," je opozoril.

Po razdejanju, ki ga je povzročil najmočnejši orkan v zadnjem desetletju na tem območju, so Združeni narodi pozvali k nujni pomoči za Haiti v višini 120 milijonov dolarjev, kar bi zadostovalo za prihodnje tri mesece.

Kot je v ponedeljek dejal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, pomoč v tem trenutku potrebuje okoli 1,4 milijona ljudi.

Vse bolj se krepi strah pred ponovnim izbruhom kolere, kot je bilo po katastrofalnem potresu leta 2010. Takrat so bolezen, ki se širi z onesnaženo vodo in hrano, na otok prinesli pripadniki modrih čelad iz Nepala. Od tedaj je umrlo okoli 10.000 ljudi, vsak teden pa ugotovijo 500 novih primerov okužb.

Iz preventivnih razlogov je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na otok poslala milijon odmerkov cepiva proti koleri, saj z južnega dela že poročajo o občutnem povečanju števila primerov bolezni, ki se je začelo povečevati že pred orkanom. Po podatkih WHO-ja so jih od začetka leta imeli 29.000, kar je skoraj 800 na teden.

Haitiju po orkanu grozi lakota