Ahmadinedžad je največ podpore kljub slabim gospodarskim razmeram v državi dobil pri revnih slojih. Foto: Reuters
Ahmadinedžad je največ podpore kljub slabim gospodarskim razmeram v državi dobil pri revnih slojih. Foto: Reuters
Iran
Prepričljiva zmaga Ahmadinedžada je presenetila in ujezila njegove nasprotnike. Foto: Reuters
Iran
Musavijevi privrženci težko sprejemajo njegov poraz. Foto: Reuters
Ahmadinedžad pometel s tekmeci

Po preštetih glasovnicah je Ahmadinedžad osvojil 62,63 odstotkov glasov, kar je precej več od 50 odstotkov glasov, potrebnih za izvolitev v prvem krogu.

Musavi opozarja na volilne zlorabe
Medtem pa Ahmadinedžadov največji tekmec, nekdanji zmerni premier Mir Hosein Musavi, ki je dobil 33,75 odstotka glasov, opozarja da se ne bo uklonil "nevarnemu scenariju", ki je nastal v državi po Ahmadinedžadovi zmagi, in protestira zaradi številnih nepravilnosti na volitvah, zlasti zaradi pomanjkanja glasovnic, zaradi česar ni moglo voliti več milijonov ljudi. Napovedal je, da bodo izpodbijali volilne izide, svoje pristaše pa pozval k miru. Musavijem trditvam o nepravilnosti se pridružuje tudi Mehdi Karubi, nekdanji predsednik parlamenta, ki je na volitvah dobil 0,85 odstotka glasov. "Očitno so izidi in institucije, ki izhajajo iz takega štetja glasov, nezakonite in nesprejemljive," je dejal na volitvah zadnjeuvrščeni predsedniški kandidat.

Čeprav je policija v pričakovanju protestov prepovedala zborovanja, se je okoli 2.000 mladih Musavijevih privržencev zbralo v več delih Teherana in vzklikalo, da je Ahmadinedžad diktator. Policija se je s protestniki, ki trdijo, da je izid volitev ponarejen, spopadla in razgnala s solzivcem. S trga Vanak v središču iranske prestolnice je bilo slišati strele.

Na obtožbe o nepoštenih volitvah se je odzval veliki zmagovalec, ki je volitve označil za "svobodne in zdrave". "Ljudje so glasovali za moje politike," je dodal Ahmadinedžad.

Hamenej: Zmaga Ahmadinedžada je pravi praznik
K mirnosti in spoštovanju volilnih izidov je pozval vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej. Najvišja avtoriteta v Iranu je poražence pozval, naj se izogibajo "izzivalnemu obnašanju". "Izbrani in spoštovani predsednik je predsednik celotnega iranskega naroda in vsi, vključno z včerajšnjimi tekmeci, ga morajo enoglasno podpirati in mu pomagati," je Hamenej zapisal v izjavi, ki so jo prebrali na državni televiziji. Zmago Ahmadinedžada je označil za "pravi praznik".

Iranske volitve
- 42,5 milijona volilnih upravičencev,
- volilna pravica z 18. letom,
- za zmago v prvem krogu potrebna absolutna večina glasov, sicer drugi krog z najmočnejšima kandidatoma,
- predsednik lahko opravlja svoj mandat dvakrat zapored po 4 leta oz. 3 leta, če ni izvoljen zapored.

Izrael: Iran je treba ustaviti
Na ponovno izvolitev zdajšnjega predesednika, ki je trn v peti nekaterih zahodnih držav, se je že odzval Izrael, ki naj bi pripravljal zračni napad na iranske jedrske objekte. Izraelsko zunaje ministrstvo je sporočilo, da se je po ponovni izvolitvi Ahmadinedžada "iranska grožnja" še okrepila in da "mora mednarodna skupnost ustaviti iranski jedrski program in terorizem, ki prihaja iz Irana".

ZDA so sporočile, da še niso pripravljene priznati izida volitev in pozvale k pomiritvi razgretih strasti v Iranu po razglasitvi Ahmadinedžadove zmage. Novega-starega predsednika Washington vabi, naj "izrabi priložnost" za neposreden dialog z ZDA.

Zmago Ahmadinedžada so pozdravili njegovi tradicionalni zavezniki med svetovnimi voditelji - Hugo Chavez, Bašir al Asad in palestinsko gibanje Hamas. Venezuelski predsednik je iranskemu kolegi čestital po telefonu in mu dejal, da njegova zmaga "predstavlja razpoloženje in zavezanost iranskega naroda izgradnji novega sveta". Sirski predsednik pa je "bratskemu iranskemu narodu zaželel nadaljnji napredek in blagostanje". "Ta izid je dokaz uspeha uradnega iranskega programa. ki služi interesom ljudi in kljubuje vsem izzivom," je sporočil tiskovni predstavnik Hamasa.

Revni sloji na strani Ahmadinedžada
Ahmadinedžada najbolj podpirajo revni sloji v državi, medtem ko so za druge tekmece glasovali izobraženci in srednji sloj. Za položaj iranskega voditelja sta se potegovala tudi nekdanji reformistični predsednik parlamenta Mehdi Karubi in nekdanji vodja elitne revolucionarne garde Mohsen Rezaj, vendar sta prejela malo glasov.

Po trditvah ajatole Hameneja je bila volilna udeležba 80-odstotna.
V spodnji galeriji si oglejte volilni utrip in odzive po objavi delnih izidov.

B. R./K. S./T. V.

Ahmadinedžad pometel s tekmeci