Foto: EPA
Foto: EPA

Organizatorji so delili zastavice z napisom "Da, zmoremo - ustaviti TTIP", ki se nanaša na slogan volilne kampanje ameriškega predsednika Baracka Obame iz leta 2008 ("Da, zmoremo").

K udeležbi na shodu so pozvale številne organizacije za varstvo okolja in potrošnikov, pa tudi države v razvoju. "Obama in Merklova prihajata: ustavite TTIP in Ceta!" je bil po navedbah organizatorjev moto današnjih protestov. Ceta je prostotrgovinski sporazum med EU-jem in Kanado.

Protestirali tudi kmetje
Protestov se je udeležilo najmanj 35.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa več kot 90.000 ljudi. Shod je po navedbah policije potekal mirno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem pa je okoli 35 kmetov, ki so protestirali proti gensko spremenjeni hrani in koristim velikega kapitala, s traktorji vodilo shod proti pisarnam kmetijskega ministrstva, sledil pa jim je lesen konj z napisom "TTIP - trojanski konj?".

Nov krog pogajanj
Naslednji teden se bo v New Yorku namreč začel 13. krog pogajanj o TTIP-ju. Pogajalci obeh strani so izrazili upanje, da bodo sklenili dogovor še pod administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame, a čas se izteka, glede na to, da bodo volitve v ZDA potekale novembra letos.