Pripadniki specialnih sil so rešili vse člane posadke. Foto: Reuters
Pripadniki specialnih sil so rešili vse člane posadke. Foto: Reuters

Vojaško akcijo so Južni Korejci izpeljali v vodah Adenskega zaliva med Omanom in Afriko. Potem ko so pirati ugrabili južnokorejsko tovorno ladjo, je mornarica izvedla reševalno akcijo,v kateri je vse talce rešila, pri tem pa je bilo ubitih osem piratov, še pet pa so jih prijeli.

Helikopter nadzoroval dogajanje
Na fotografijah je videti, kako se je tovorni ladji v jutranji zarji približalo več manjših čolnov, na katerih so bili južnokorejski vojaki, ki so nato splezali po lestvah, prišli na krov in zajeli pirate. Krila sta jih južnokorejski rušilec in helikopter lynx, ki je krožil nad vodo. Pripadniki specialnih sil so rešili tudi kapitana ugrabljene ladje, ki ga je pred tem med begom ustrelil eden izmed piratov.

Akcija je bila velik uspeh za predsednika Li Mjung Baka, ki je dejal: "To je bila popolna operacija. Dokazali smo, da ne bomo prenašali dejanj, ki ogrožajo življenja in varnost naših ljudi, hkrati pa je ta operacija pokazala močno zavezanost politiki, da se s pirati nikoli ne pogajamo."

Samho nima sreče
11.500-tonska ladja Samho Jewelry, ki je prevažala kemikalije, je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Šrilanko. To je že druga ladja istega ladjarja, ki je bila ugrabljena v zadnjih mesecih. Novembra so namreč pirati po sedmih mesecih izpustili naftni tanker Samho Dream in 24-člansko posadko, za kar naj bi dobili kar 9,5 milijona dolarjev odkupnine.

Lijeva vlada se je morala novembra spopadati s hudimi kritikami zaradi preveč mlačnega odziva na severnokorejski napad na južnokorejski otok, v katerem so umrli dva marinca in dva civilista. Kritiki so dejali, da je bila Lijeva vojska prepočasna in premalo odločna.

Pirati povzročajo sive lase
Takšne reševalne akcije, ko vojska ugrabljeno ladjo zasede, so sicer običajno precej redke, saj obstaja nevarnost, da bi talci, ki jih pirati skrivajo pod palubo, v navzkrižnem ognju postali žrtve.

Somalija nima vzpostavljene oblasti vse od leta 1991, zato je ob njeni obali vzcvetelo piratstvo, pirati pa z uspešno izvedenimi ugrabitvami zaslužijo milijone dolarjev.