Po izidih vzporednih volitev je zmagal Janukovič. Dobil je 48 odstotkov glasov, Timošenkova pa 45 odstotkov glasov. Foto: EPA
Po izidih vzporednih volitev je zmagal Janukovič. Dobil je 48 odstotkov glasov, Timošenkova pa 45 odstotkov glasov. Foto: EPA
Ukrajina
Volilna komisija je za zdaj preštela 90 odstotkov glasov. Foto: EPA

Po 98,4 odstotkih preštetih glasov ima Janukovič 2,8 odstotka glasov več od Timošenkove, kar pomeni, da ga premierka ne more več ujeti. Tudi ukrajinska volilna komisija je sporočila, da bo v tesnih volitvah le zmagal Janukovič.

Janukovič razglasil zmago, Timošenkova še molči
59-letni nekdanji mehanik Janukovič je že razglasil zmago in protikandidatko pozval k odstopu s položaja predsednice vlade, vendar pa je Timošenkova njegov poziv zavrnila, pričakuje pa se, da bo izpodbijala volilni izid. Timošenkova je sporočila, da tiskovne konference, napovedane za danes, ne bo in da bo Ukrajince nagovorila v torek.

Že ob objavi izidov vzporednih volitev je Timošenkova poudarila, da je razlika med njo in Janukovičem premajhna, da bi lahko z gotovostjo govorili o tem, kdo je zmagovalec, in da je treba počakati do konca.

Privrženci Timošenkove na ulice?
Da se ne bo zlahka predala, je premierka napovedala že v predvolilni kampanji. Zagrozila je, da bo v primeru poraza na ulice poslala svoje privržence, tako da se bo ponovila oranžna revolucija iz leta 2004, ki je vodila v ponovitev predsedniških volitev. Kljub temu analitiki ne verjamejo, da bi lahko njenemu porazu sledili množični protesti.

Volitev se je udeležilo približno 70 odstotkov volilnih upravičencev, kar je za dobre tri odstotne točke več kot v prvem krogu volitev pred tremi tedni.

Ovse: Volitve dokaz demokracije v Ukrajini
Mednarodni opazovalci iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so ukrajinske volitve ocenili kot "prepričljiv dokaz demokracije" in oba tekmeca pozvali k mirnemu prenosu oblasti. "Letošnje volitve predstavljajo zmago za vso Ukrajino," so zapisali pri Ovseju in dodali: "Zdaj morajo ukrajinski voditelji poslušati voljo ljudstva in zagotoviti, da bo prenos oblasti potekal mirno in konstruktivno."

Janukovič ima podporo na vzhodu, Timošenkova na zahodu
Tudi ukrajinska volilna komisija je sporočila, da so volitve potekale mirno in brez nepravilnosti. V prvem krogu volitev 17. januarja je slavil prorusko usmerjeni Janukovič, ki ga podpirajo predvsem volivci z vzhoda države, medtem ko Timošenkova uživa večjo podporo na zahodu Ukrajine.

Od tega, kdo bo tudi uradno zmagovalec volitev, bo odvisna usmeritev Ukrajine v prihodnjih petih letih, kolikor traja predsedniški mandat. Janukoviča večinoma opisujejo kot naklonjenega Kremlju, Timošenkova pa velja za zagovornico članstva Ukrajine v Evropski uniji. Obljublja, da bo, če zmaga, Ukrajino v petih letih popeljala v EU, medtem ko Janukovič, ki v zmagi vidi priložnost, da se maščuje za ponižanje v oranžni revoluciji, pravi, da bo v državo vrnil demokracijo.

Država v hudi gospodarski krizi
Kdor koli bo zmagovalec, bo moral državo čim prej rešiti iz gospodarske krize. Ukrajinski bruto domači proizvod je lani padel za 15 odstotkov, parlament v Kijevu še ni potrdil proračuna za letošnje leto, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je zamrznil posojila, ki so za državo ključnega pomena. Soodgovornost za krizo številni volivci pripisujejo tudi vladi Timošenkove.