Na ulicah Budimpešte se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na ulicah Budimpešte se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti v Budimpešti ne pojenjajo

Na Madžarskem, kjer desničarska vlada Viktorja Orbana že več kot štiri leta popolnoma obvladuje politiko in družbo, se je letos začelo protestniško vrenje. Zadnja dva meseca se namreč vrstijo množični protesti zoper vse slabše razmere v državi, za katere krivijo predvsem vladajočo Orbanovo stranko Fidesz. Fidesz je letos kar trikrat prepričljivo zmagal na volitvah, a kljub temu v zadnjih dveh mesecih izgubil kar 900.000 od 2,1 milijona volivcev.

Protestniki pravijo, da je "konec igre"
V središču Budimpešte se je tudi nocoj zbrala večtisočglava množica, protestniki pa so tokrat izražali nasprotovanje z v ponedeljek sprejetim proračunom, ki bo še dodatno obremenil ljudi. "Konec igre" je bil napis na enem izmed plakatov, ki so jih v zrak držali protestniki, ki se ne strinjajo z drugimi varčevalnimi ukrepi, korupcijo in slabim gospodarskim stanjem.

Kot je za Televizijo Slovenija iz Budimpešte poročal Bojan Peček, organizatorji protestov nočejo imeti opravka z nobeno parlamentarno politično skupino, zato na demonstracijah ni strankarskih zastav ali drugih znamenj. Provokacija privržencev nacionalističnega Jobbika, ki so se med protestnike pomešali s protievropskimi zastavami, se je zato končala z njihovim neprostovoljnim odhodom s prizorišča.

Ljudje so protestirali tudi v enajstih drugih madžarskih mestih, z manjšimi shodi pa so jih podprli še v šestih evropskih državah. Različna madžarska civilna gibanja zagotavljajo, da se bodo demonstracije še nadaljevale.

Protesti v Budimpešti ne pojenjajo