Egipčani kljub prepovedi zbiranja še naprej protestirajo. Foto: EPA
Egipčani kljub prepovedi zbiranja še naprej protestirajo. Foto: EPA
Egipt: Protesti se nadaljujejo

Dan po največjih protestih proti 30-letni vladavini predsednika Hosnija Mubaraka, v katerih so bili ubiti trije protestniki in en policist, so aktivisti znova pozvali prebivalce na protestni shod. V zgodnjih jutranjih urah je policija s solzivcem in vodnim topom razgnala protestnike, ki so noč prebili na osrednjem trgu v prestolnici.

Pred poslopjem sindikata novinarjev, kjer oblasti redno dovolijo proteste, je policija s palicami razgnala protestnike, ti pa so metali kamenje. Popoldne se je na tisoče protestnikov začelo zbirati okoli sodišča v Kairu, pri tem pa so vzklikali: "Ljudje želijo padec režima."

V protstih v Kairu sta umrla en protestnik in en policist.

Napeto tudi v Suezu
Protestniki so se zbrali tudi pred mrtvašnico v mestu Suez na vzhodu države, kjer leži truplo ene izmed treh žrtev torkovih nemirov. Potem ko je bilo že v torek aretiranih okoli 200 protestnikov, so oblasti, potem ko so pregledali videoposnetke na varnostnih kamerah, aretirale še več ljudi. Število priprtih se je tako povzpelo na okoli 500.

Zvečer so protestniki v Suezu zažgali vladno stavbo in poskušali zažgati lokalno pisarno vladajoče stranke. Ogenj se je razširil po delih urada, preden bi zajel celotno stavbo, pa so ga pogasili. Nekaj protestnikov je zažigalne bombe metalo tudi v stavbo Nacionalne demokratične stranke, ki pa ni zagorela.

Uradniki v mestu, okoli 80 kilometrov oddaljenem od Kaira, so ukazali zaprtje trgovin, potem ko so se pojavila poročila o vsesplošnem plenjenju. V spopadih s policijo je bilo ranjenih približno 55 ljudi.

Pozivi kljub prepovedi
"Nobenih provokativnih gibanj, protestov, shodov in pohodov ne bomo dovolili. Takoj bomo sprožili zakonite postopke in sodelujoči bodo predani preiskovalnim organom," je sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo. A protestniki se očitno ne zmenijo za opozorila in se še naprej zbirajo.

"Nadaljevali bomo, kar smo začeli 25. januarja. Šli bomo na ulice in zahtevali pravico do življenja, svobodo in dostojanstvo," je Gibanje 6. april med drugim zapisalo v pozivu k protestom. Na spletnih socialnih mrežah Facebook in Twitter skupina poziva ljudi, naj se tako kot v torek zberejo na osrednjem kairskem trgu Tahrir. Protestnike je navdahnila t. i. jasminova revolucija v Tuniziji, kjer je dolgoletni predsednik Ben Ali pobegnil.

Egipt: Protesti se nadaljujejo