To je bil eden najbolj množičnih protestov v zadnjem času v Grčiji. Foto: Reuters
To je bil eden najbolj množičnih protestov v zadnjem času v Grčiji. Foto: Reuters

Na ulicah grške prestolnice se je v sredo zbralo več tisoč ljudi, ki so se protesta udeležili zaradi umora Pavlosa Fissasa, antifašističnega glasbenika, ki ga je umoril domnevni neonacist, sicer član skrajno desničarske stranke Zlate zore. S pohodom so želeli izraziti nasprotovanje rasizmu in desničarskemu skrajništvu, a demonstracije so se sprevrgle v nasilje.

Napad na sedež Zlate zore
Jezni protestniki so zažgali več smetnjakov in s kamni razbili šipe v oknih nekaj bank. Sprva miroljubni protest je ušel izpod nadzora, ko je nekaj deset ljudi, ki so nosili motoristične čelade, prebilo policijsko zaporo in odšlo pred sedež Zlate zore, sicer tretje največje grške stranke, ki pa je po Fissasovi smrti izgubila okoli tretjino podpore. Policija se je odzvala z uporabo solzivca.

Med 10.000 protestniki - shod je potekal tudi v drugem največjem grškem mestu Solunu, je bilo največ študentov, levičarjev in članov sindikatov. Več tisoč grških javnih uslužbencev je namreč dva dni s stavko nasprotovalo napovedanemu množičnemu odpuščanju v javnem sektorju.

Protestniki so na trgu Sintagma nosili plakate z napisom "Nikoli več fašizma" in prepevali protifašistične pesmi.