Vladimir Putin je kot ruski predsednik prisegel že tetjič. Foto: EPA
Vladimir Putin je kot ruski predsednik prisegel že tetjič. Foto: EPA
Putin tretjič v Kremlju

Inavguracije v belo-zlati dvorani svetega Andreja v Kremlju se je udeležilo 2.000 gostov – med povabljenci sta bila tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. Putin, verjetno že vešč protokularnega postopka, je položil roko na usnjeno kopijo ruske ustave in prisegel, da bo ''spoštoval ter branil pravice in svoboščine ljudi'' in se zavzemal za varnost v državi.

''Danes vstopamo v novo obdobje narodnega razvoja. Morali se bomo odločati o nalogah na novi ravni in novih razsežnostih. Prihajajoča leta bodo odločilna za usodo Rusije v naslednjih nekaj desetletjih. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bom upravičil zaupanje več milijonov državljanov. To je smisel mojega življenja in moja dolžnost, da služim svoji domovini in svojim ljudem,'' je še dejal Putin.

Rusija želi zagotovila o protiraketnem ščitu
Moskva si bo prizadevala za tesnejše odnose z ZDA, a ne bo tolerirala vmešavanja v svoje zadeve in hoče "trdna zagotovila", da ameriški protiraketni ščit ni usmerjen proti Rusiji, piše v obširnem odloku o ruski zunanji politiki, ki ga je Putin podpisal le nekaj ur po svoji vnovični prisegi. Rusija želi, da bi sodelovanje z ZDA doseglo "zares strateški nivo", a morajo biti odnosi temeljiti na "enakosti, nevmešavanju v notranje zadeve in spoštovanju interesov ene in druge," piše v odloku.

Pred slavnostnim govorom v dvorani, okrašeni z bleščečimi lestenci in pozlačenimi stebri, je novega ruskega predsednika blagoslovil patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril.

Putin je tretji predsedniški mandat osvojil na marčevskih volitvah. Prva dva mandata je odslužil med letoma 2000 in 2008, nedavne spremembe ustave pa so mandat ruskega predsednika s štirih podaljšali na šest let, kar je Putinu tudi omogočilo, da znova kandidira. Če bo tudi tokrat na položaju ostal polna dva mandata, torej do leta 2024, ko bo star 72 let, bi postal ruski voditelj z najdaljšim stažem na oblasti po diktatorju Josifu Stalinu. Nekateri njegovi kritiki so ga v preteklosti zaradi moči, ki je v njegovih rokah, primerjali z ruskimi (absolutističnimi) carji.

Prijatelj mu stoji ob strani ...
Za svojega naslednika na čelu ruske vlade je Putin izbral zvestega pomočnika in svojega predhodnika Dmitrija Medvedjeva, ki bo verjetno že takoj postal novi premier. Putin je predlog za premierja poslal v parlamentarno proceduro takoj po prisegi. Duma naj bi o kandidaturi Medvedjeva odločala v torek na izredni seji.

... pa mu bo tudi v težkih časih?
Poznavalci menijo, da je pred Putinom v Kremlju težek šestletni mandat, če ga bo hotel pripeljati do konca. Poleg reforme gospodarstva in sodstva, boja proti korupciji in dialoga z opozicijo bo moral Putin narediti tudi korak k civilni iniciativi, saj je vse več ljudi v državi nezadovoljnih.

Na protestih priprli več kot 250 protestnikov
To se je nazadnje pokazalo tudi v nedeljo, ko so se v Moskvi na opozicijskem protestnem zborovanju pred ponedeljkovo inavguracijo zbralo najmanj 20.000 ljudi. Ob protestih so izbruhnili nemiri med demonstranti in policisti, pri čemer je bilo aretiranih več kot 250 protestnikov.

Kljub strogim varnostnim ukrepom se je tudi na dan prisege v središču Moskve zbralo več tisoč opozicijskih protestnikov in so protestirali vzdolž poti, po kateri se je Putin peljal v Kremelj. Policija naj bi prijela okoli 120 ljudi.

Putin tretjič v Kremlju