Ruski razkaz vojaške moči. Foto: Reuters
Ruski razkaz vojaške moči. Foto: Reuters
Razkaz moči zračnih sil. Foto: Reuters
Letošnja parada je najmogočnejša do zdaj. Foto: Reuters
Dan zmage
Najnovejši model oklepnega tanka T-14 armata. Foto: EPA
Putinov govor je bil uravnotežen med hvaležnostjo Zahodu za njegov prispevek k zmagi in okrcanjem zaradi aktualnih političnih pritiskov na Rusijo. Foto: Reuters
Na paradi niso manjkali tudi vojni veterani. Foto: Reuters
Od približno 60 milijonov življenj, ki jih je skupno zahtevala II. svetovna vojna, je bilo na strani takratne Sovjetske zveze okoli 27 milijonov žrtev. Foto: Reuters
Moskva priredila parado vseh parad

edila najveličastnejšo vojaško parado po koncu druge svetovne vojne.

Gre za največjo parado v sodobni zgodovini ruske države, ki pa je bila zadnje tedne predmet mednarodnih neprijetnosti, zamer in sporov. 70 let po koncu vojne so nekdanji zavezniki sprti.

Tradicionalna moskovska vojaška parada ob 9. maju je letos potekala v senci mednarodnega bojkota zaradi očitkov ruski vlogi v ukrajinski krizi. Moskva je vabilo na vojaško parado poslala 68 predsednikom držav, tudi slovenskemu, Borutu Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije.

Udeležbo na njej je potrdilo okoli 30 voditeljev, med njimi naj omenimo kitajskega predsednika Ši Džinpinga ter prvega moža OZN-a Ban Ki Muna. Putinu so družbo delali še voditelji Egipta, Južne Afrike, Venezuele, Mongolije, Vietnama, Zimbabveja, Azerbajdžana, Armenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Abhazije in Južne Osetije.

V Moskvi ni predsednika Pahorja, ki se je ob privolitvi premierja Mira Cerarja odločil, da Slovenijo v Moskvi zastopa podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec, ki ga na paradi sicer ni bilo, je pa prisoten na drugih slovesnostih ob okrogli obletnici. Med drugim je položil cvetje na grob neznanega vojaka ob obzidju Kremlja in prisostoval slovesnosti v Kremlju. Ob tem je poudaril, da je potrebno sporočilo spominskih slovesnosti razumeti kot svarilo, da ne smemo pozabiti grozot preteklost in na podlagi teh izkušenj nikoli več dovoliti, da bi svet kadarkoli ponovno zdrsnil v globalno morijo.

Od Slovencev partizanska delegacija
Na moskovski proslavi je sodelovala tudi petčlanska partizanska delegacija, ki predstavljala slovensko partizansko vojsko iz časa 1941-1945. Delegacijo vodi borec NOB-ja, generalpolkovnik v pokoju Branko Jerkič, so sporočili iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije.

Od približno 60 milijonov življenj, ki jih je skupno zahtevala II. svetovna vojna, je bilo na strani takratne Sovjetske zveze okoli 27 milijonov žrtev.

Vojaška moč se predstavi
Rusija je na paradi prikazala svoj vojaški arzenal, med drugim tudi najnovejši tank in bojno vozilo pehote Armata. Tank T-14 Armata je prvi tank s povsem avtomatično, daljinsko vodeno kupolo, tričlanska posadka pa se nahaja v posebni izolirani kapsuli znotraj trupa tanka. Po nekaterih ocenah je to korak v smeri povsem dalinjsko vodenega tanka brez posadke. Konstruktorji trdijo, da je tank neuničljiv in da lahko vzdrži vsak napad. Rusi so med drugim razkazali tudi jedrske raketne sisteme in slavni tank T-34 iz časa druge svetovne vojne.

Več kot 16.000 ruskim vojakom so se na paradi pridružile tudi enote iz Kitajske, Indije, Mongolije, Belorusije, Kazahstana, Indije, Srbije in nekaterih drugih držav, Moskvo pa je preletelo tudi več kot sto vojaških letal.

Sovjeti z največjimi izgubami
Ob začetku dogodka se je ruski predsednik Vladimir Putin poklonil sovjetskim vojakom, ki so med drugo svetovno vojno utrpeli daleč največje izgube (med vojno je umrlo najmanj devet milijonov sovjetskih vojakov, skupno pa je bilo sovjetskih žrtev kar 20 milijonov, op. a.), a tudi določili izid druge svetovne vojne, ob tem pa se je zahvalil tudi "Britancem, Francozom in Američanom za njihov prispevek k zmagi".

"Danes se spominjamo 70. obletnice zmage v veliki domoljubni vojni. Danes se ponovno zavedamo, kako velika je bila zmaga nad nacizmom. Ponosni smo, da so naši očetje in dedi premagali to temno silo," je v govoru dejal Putin, ki je spomnil, da je bilo dogajanje pred vojno strašen nauk za celotno mednarodno skupnost. "Razsvetljena Evropa ni dovolj hitro prepoznala velike grožnje nacistične ideologije in tudi danes nam zgodovina znova govori, da moramo ostati oprezni. Ne smemo pozabiti, da je ideologija rasne večvrednosti vodila v najbolj krvavo vojno v zgodovini," je opozoril Putin.

Ob tem je dejal, da je bilo med vojno več evropskih držav okupiranih, Sovjetska zveza pa je utrpela največje izgube. "Najboljše nacistične enote so bile poslane v Rusijo. Njihova moč je bila osredotočena v Sovjetski zvezi. Odločilne bitke druge svetovne vojne so se bile tu," je poudaril. Zato po njegovem mnenju tudi ni presenetljivo, da je Rdeča armada na koncu zasedla Berlin in končala vojno. "Celoten narod se je boril za svobodo in rešil domovino, določil izid vojne in rešil evropske države pred nacizmom."

Hvaležnost zaveznikom
A ob tem je poudaril, da Rusija ceni napore in muke veteranov z vsega sveta, ki so se borili na bojiščih. "Ta zmaga bo vedno ostala veličastna stran v zgodovini naše države. A moramo se spomniti tudi svojih zaveznikov v protinacistični koaliciji. Hvaležni smo prebivalstvu Velike Britanije, Francije in ZDA za njihov prispevek za dosego te zmage," je povedal. Hvaležnost je izrazil tudi drugim antifašističnim silam v številnih državah, tudi Nemčiji.

Sodelovanje zaveznikov je bilo po njegovih besedah dober primer združevanja moči držav za mir in stabilnost. "Te vrednote so postale temelj povojnega svetovnega reda. Vzpostavljeni so bili Združeni narodi in moderen sistem mednarodnega prava. Te institucije so se izkazale za učinkovite pri reševanju konfliktov in sporov," je povedal ruski predsednik.
Je pa ob tem implicitno okrcal Zahod, ki je, po njegovih besedah, pozabil na načela mednarodnega sodelovanja, opazni pa so poskusi vzpostavitve enoblokovskega svetovnega reda: "V zadnjih desetletjih se vse pogosteje ignorirajo osnovna načela mednarodnega sodelovanja. Vidimo, kako dobiva zagon enoblokovska mentaliteta. Takšna mentaliteta spodkopava globalno stabilnost." Zato je pozval k sodelovanju mednarodne skupnosti, da se vzpostavi sistem enakopravne varnosti za vse države, ki bi učinkovito naslovil vse grožnje in bi temeljil na neblokovskih načelih stabilnosti. "Le to nam bo omogočilo vzdrževanje miru po celotnem svetu."

Putin se je sicer že prej večkrat potožil, da skušajo ZDA in njene zaveznice v Natu Rusijo vojaško popolnoma obkrožiti in jo stisniti v kot. Zlasti ZDA so zelo prisotne na vzhodu Evrope - v baltskih državah, kjer imajo nameščene svoje čete, tam pa tudi Nato pogosto izvaja vojaške vaje.

Po Rusiji, kjer dan zmage praznujejo kot daleč največji praznik, ki poenoti še tako nasprotne politične bregove, sicer parade in proslave potekajo po številnih mestih, rajanje bo na ulicah trajalo pozno v noč, zvečer pa se v Moskvi obeta še paradi primerno veličasten ognjemet.

Moskva priredila parado vseh parad