Steinmeier (levo) in Lavrov pri polaganju venca na spomenik padlih v bitki za Stalingrad. Foto: EPA
Steinmeier (levo) in Lavrov pri polaganju venca na spomenik padlih v bitki za Stalingrad. Foto: EPA
Poklon nemškega in ruskega zunanjega ministra nemškim in sovjetskim mrtvim med bitko za Stalingrad. Foto: EPA

"Te dni želimo v središče pozornosti postavljati to, kar nas združuje, in ne tistega, kar nas deli," je dodal nemški zunanji minister, ki je kljub ohladitvi odnosov med državama obiskal Volgograd (nekoč Stalingrad), kjer se je srečal z Lavrovom. Steinmeier je pozval, naj se skupen poklon izkoristi za iskanje rešitve ukrajinske krize, saj na vzhodu Ukrajine kljub dogovoru o prekinitvi ognja prihaja do nasilja. Tokratno srečanje obeh zunanjih ministrov je prvo dvostransko po novembru lani, vmes pa sta se srečevala na različnih multilateralnih srečanjih. Bitka za Stalingrad v letih 1942 in 1943 velja za eno najhujših morij druge svetovne vojne, saj je tam umrlo več kot 700.000 ljudi.

Sobotno parado v Moskvi boste lahko med 8.50 in 11.00 spremljali v neposrednem prenosu na MMC TV.

Obisk nemškega zunanjega ministra v Rusiji je del skupnega praznovanja 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Z Lavrovom sta obiskala pokopališče Rosoška, kjer je pokopanih več kot 60.000 nemških in sovjetskih vojakov, ogledala pa si bosta tudi hrib Mamajev, kjer so med vojno potekali srditi boji.

V nedeljo v Rusiji tudi Merklova
V nedeljo bo Rusijo obiskala še nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo v Moskvi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na grob neznanega vojaka položila venec. Velike vojaške parade v soboto v Moskvi pa se ne bo udeležil noben nemški vladni predstavnik. Nemčija bo namreč poslala le svojega veleposlanika v Rusiji.

Slovaški premier se brani očitkov zaradi odhoda v Moskvo
Med redkimi evropskimi voditelji - večina držav bo poslala veleposlanike ali druge diplomate, ki se bodo v soboto udeležil slovesnosti ob koncu vojne - je slovaški premier Robert Fico. Ta se je moral v parlamentu braniti očitkov zaradi svojega odhoda v Moskvo. Po njegovih besedah bi bila napaka, če ne bi odpotoval na slovesnosti ob okrogli obletnici in se poklonil žrtvam druge svetovne vojne. Poudaril je, da imajo zahodne sile veliko zaslug za končanje morije pred 70 leti, a največjo vlogo sta po njegovem mnenju odigrali Rdeča armada in Sovjetska zveza.

Iz Slovenije se bo slovesnosti ob 70. obletnici sovjetske zmage nad nacistično Nemčijo v soboto udeležil zunanji minister Karl Erjavec, ki pa ne bo prisoten na vojaški paradi.

Rusija bi lahko pomilostila 60.000 zapornikov
Ob obletnici konca vojne je Rusija že pomilostila več kot 2.200 zapornikov, v pol leta, kolikor bo trajal proces pomilostitev, pa bi lahko na prostost odšlo okoli 60.000 zapornikov. Ruska duma je aprila soglasno sprejela zakonski predlog predsednika Vladimirja Putina o amnestiji zapornikov, po katerem bi lahko iz zapora izpustili do 60.000 jetnikov. Amnestija bi lahko veljala še za 200.000 ljudi, obsojenih na pogojne kazni.

Zakon zadeva vse, ki so obsojeni ali zaprti zaradi manj resnih zločinov, še posebej pa naj bi to veljalo za vojne veterane, starše samohranilce mladoletnih otrok, obsojence, ki imajo določene bolezni ali so invalidni, ter tiste, ki so bili za zločin obsojeni prvič. Za zapornike, ki so za zapahi zaradi hujših zločinov (umor, terorizem, preprodaja mamil, ugrabitve), pomilostitev ni mogoča.

Prve štiri fotografije v galeriji so z današnje slovesnosti poklona žrtvam bitke za Stalingrad, preostale fotografije pa so z današnje generalke za sobotno parado.