Dan zmage še danes velja za enega najbolj pomembnih praznikov v Rusiji in širšem prostoru Sovjetske zveze. Foto: EPA
Dan zmage še danes velja za enega najbolj pomembnih praznikov v Rusiji in širšem prostoru Sovjetske zveze. Foto: EPA

Rusija je ob 68. obletnici zmage v drugi svetovni vojni na moskovskem Rdečem trgu uprizorila tradicionalno vojaško parado. Vojne veterane je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, ki je ponovno izpostavil odločilno vlogo Moskve v boju proti nacistom.

Stara zmaga, sodobno orožje
Vojaške parade so v letih Putinovega vladanja postale še bolj pompozne. Med drugim danes vključujejo tudi medcelinske rakete in bombnike Tu-95, ki zlahka dosežejo obalo ZDA. Spremljata jih tudi vrnitev prosovjetske retorike in obramba vloge, ki jo je Moskva odigrala v vojni.

"Vedno se bomo spominjali, da je bila še posebej Rusija tista, ki je spodkopala odvratne, krvave, nadute načrte nacistov in jim je preprečila, da bi zavladali svetu," je na slovesnosti, ki jo je neposredna prenašala televizija, dejal Putin.

Parade kot sklepno dejanje dolgih praznikov
Po paradi je Putin na posebnem banketu v Kremlju sprejel skoraj dva tisoč vojnih veteranov. Pohvalil je njihovo vlogo v vojni in dejal, da so prinesli svobodo ljudem z vsega sveta. Med drugo svetovno vojno med letoma 1941 in 1945 je v tedanji Sovjetski zvezi umrlo okoli 26 milijonov ljudi, kar je največ med vsemi državami. Proslave z vojaškimi paradami ob dnevu zmage so se odvile na osrednjih trgih 24 ruskih mest.

V Rusiji se je z dnevom zmage končalo dolgo praznično obdobje, ki se je začelo z rusko pravoslavno veliko nočjo, nadaljevalo s 1. majem in se zavleklo do enega najbolj priljubljenih praznikov, 9. maja oz. dneva zmage.