Zaradi močnega vetra nastajajo snežni zameti v vzhodnih delih Srbije in v Vojvodini, nekateri cestni odseki pa so zaradi visokih nanosov snega neprevozni. Foto:
Zaradi močnega vetra nastajajo snežni zameti v vzhodnih delih Srbije in v Vojvodini, nekateri cestni odseki pa so zaradi visokih nanosov snega neprevozni. Foto:
Javni promet v Linzu zaradi debele snežne odeje deluje upočasnjeno. Foto: EPA
Reševanje ujetih prebivalcev Somerseta. Foto: EPA

V Innvervillgratnu na vzhodnem Tirolskem, kjer je ponoči zapadlo tudi do meter novega snega, je 63-letni domačin odstranjeval posledice plazu, ko se je znova utrgal in ga zasul. Poškodbe, ki jih je dobil pri tem, so bile zanj usodne. V Thurnu pri Lienzu je pri odstranjevanju nakopičenega vejevja umrl človek, ki je padel v potok.

Plaz zasul hišo
Na vzhodu Tirolske je v noči na petek zapadlo do 85 centimetrov novega snega, zaradi česar so se sprožili številni plazovi. Na petstopenjski lestvici je nevarnost plazov označena s stopnjo štiri. Mediji poročajo, da je zjutraj plaz zasul hišo v kraju Irschen, pri čemer je bila ena oseba ranjena.

Zaradi plazov so na Tirolskem zaprte nekatere ceste, oblasti svarijo pred možnostjo dodatnih zapor. Izpadov električne energije do zdaj ni bilo, so pa ostale zaprte nekatere šole.

Na avstrijskem Koroškem 1,2 metra snega
Podobno je na avstrijskem Koroškem, kjer so prav tako zaprte šole in vrtci. Zjutraj so zaradi snega - ponekod ga je zapadlo do 1,2 metra - zaprli nekatere železniške proge. Več sto gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Vremenoslovci svarijo pred močnim sneženjem in dežjem, ki bo trajalo še ves konec tedna.

Srbija: s helikopterjem rešili 84 ljudi
Zimsko vreme nevšečnosti povzroča tudi na Balkanu. Potem ko so v četrtek agencije poročale o težavah v Bolgariji, zima življenje močno otežuje v Srbiji. Pristojne srbske oblasti so državljane pozvale, naj se zaradi snega, močnega vetra in ledu na večjem delu cestnega omrežja v državi ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno. Reševalci so s helikopterji srbske vojske z odročnih krajev rešili 84 ljudi, nekateri med njimi so imeli ozebline.

Zaradi močnega vetra nastajajo snežni zameti v vzhodnih delih Srbije in v Vojvodini, nekateri cestni odseki pa so zaradi visokih nanosov snega neprevozni. Na cesti je od četrtka zvečer ujetih kakih 50 vozil, ker so močni vetrovi ustvarili visoke snežne zamete. Mnoga vozila so ostala brez goriva. Čeprav danes ni zapadel nov sneg, so močni vzhodni vetrovi, ki pihajo do 130 kilometrov na uro, ustvarili do štiri metre visoke snežne zamete.
Nevarnost poplav v Italiji
V italijanski prestolnici Rim so morale nujne službe posredovati 400-krat. Neko nosečnico so morali v bolnišnico peljati s čolnom, brezdomce pa so reševali iz barak, ki jih je uničil zemeljski plaz. Severne četrti v Rimu so poplavljene, oblasti pa nadzirajo reko Tibero zaradi nevarnosti poplav. Več cest in postaj podzemne železnice so morali zapreti.

Opozorila zaradi vremena so objavili tudi v Toskani. Mesto Pisa je delno poplavljeno, 30 metrov srednjeveškega zidu v mestu Volterra pa se je zrušilo. V Benetkah naj bi okoli polnoči izredno visoki valovi poplavili polovico mesta.

Otok v primežu naraslih voda

V Veliki Britaniji pa velike nevšečnosti povzročajo narasle vode. Britanska agencija za okolje, ki je že izdala številna opozorila pred poplavami, opozarja, da bodo številne obalne predele v prihodnjih dneh lahko doletele posledice visoke plime. Najhuje je na območju Somerset Levels na jugozahodu Walesa, ogroženi pa so tudi kraji na jugu države in na Severnem Irskem.

V delih Anglije so januarja izmerili rekordno količino padavin, nekatere vasi v državi pa so zaradi naraslih voda že skoraj mesec dni odrezane od sveta, poroča britanski BBC. Kraji na jugovzhodu in v osrednji južni Angliji so do vključno 28. januarja dobili rekordno količino padavin za januar, s čimer je bil presežen prejšnji rekord iz leta 1988.