Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Juan Carlos
Španski kralj Juan Carlos je bil na čelu države 39 let. Foto: Reuters
Princ Felipe z ženo Letizio
Novi kraljevi par - Felipe in njegova žena Letizia. Foto: Reuters

Najmnožičnejše demonstracije so bile v Madridu, na osrednjem trgu Puerta del Sol, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo 15.000 protestnikov, po navedbah policije pa približno 4.000. "Španija bo jutri republika", "Hočemo referendum" in "Ne monarhiji" so bili napisi, ki so jih vzklikali in razkrivali protestniki v španski prestolnici, ki so nosili rdeče-zlato-vijolične zastave v barvah druge španske republike, ki je obstajala med letoma 1931 in 1939.

Protesti so potekali v približno 40 mestih po vsej državi, med drugim tudi v Barceloni, Malagi, Bilbau, Valencii in Oviedu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi.

120.000 ljudi na spletu za referendum
Protesti so se začeli že takoj v ponedeljek zvečer, po odločitvi kralja Juana Carlosa, da se umakne, protestniki pa so se začeli zbirati preko družbenih omrežij. K referendumu poziva tudi spletna peticija, kjer politične stranke pozivajo, naj "izkoristijo zgodovinsko priložnost za začetek javne razprave, ki bo obnovila demokracijo in določila zgodovino monarhije". Peticijo je podpisalo že več kot 120.000 ljudi.

Da referendum o prihodnosti monarhije podpira večina Špancev, je pokazala tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je naročil in objavil španski dnevnik El Pais. Skoraj 62 odstotkov vprašanih namreč meni, da bi morali o vprašanju nadaljevanja monarhije odločati na referendumu. Če bi referendum potekal danes, bi se 49 odstotkov Špancev odločilo za monarhijo, 36 odstotkov bi jih podprlo republiko, 15 odstotkov vprašanih pa je še neodločenih.

Združena levica (Izquierda Unida - IU), ki je tretja najmočnejša stranka v španskem parlamentu, je napovedala, da bo v parlament vložila predlog za sklic referenduma v naslednjih tretjih mesecih. Kot pišejo španski mediji, ima pobuda sicer zelo malo možnosti za uspeh v parlamentu, saj najmočnejša Ljudska stranka in tudi opozicijska socialistična stranka zagovarjata monarhijo.

Španski parlament sprejel zakon, ki omogoča abdikacijo
Španski kralj Juan Carlos je v ponedeljek sporočil, da se po 39 letih na čelu države umika in prestol predaja svojemu sinu, princu Felipeju. Ker abdikacija v Španiji ni običaj in je španska zakonodaja trenutno ne dovoljuje, mora parlament najprej sprejeti zakon, ki bo omogočil odstop kralja Juana Carlosa. To naj bi se zgodilo 18. junija, ko bo na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta žezlo prevzel novi kralj, Felipe VI.

Juan Carlos se je za abdikacijo odločil, saj želi s predajo žezla omogočiti prenovo monarhije. Najprej je bilo rečeno, da se kralj umika iz osebnih razlogov, a je iz kraljeve palače pozneje prišla obrazložitev, da kralj odhaja iz političnih razlogov in da je odločitev sprejel že januarja, a je počakal na čas po volitvah v Evropski parlament.

Bo Felipeju uspelo povrniti zaupanje v monarhijo?
Juan Carlos je postal kralj po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975 in odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo oz. obnovljeno ustavno monarhijo. Velik del svoje vladavine je bil med Španci izjemno priljubljen, v zadnjem času pa je njegova priljubljenost začela upadati, predvsem zaradi afer, ki so se nakopičile okoli kraljeve družine. Kralj upa, da bo z odpovedjo kroni in z imenovanjem svojega sina za novega kralja povrnil zaupanje v kraljevo družino in monarhijo ter da bo njegov sin odprl novo obdobje upanja.

Kralja bo torej nasledil njegov sin, 46-letni prestolonaslednik princ Felipe, ki bo postal kralj Felipe VI. Felipe je sicer najmlajši izmed treh otrok, a edini sin, poročen pa je z nekdanjo televizijsko novinarko Letizio Ortiz Roc, s katero ima dve hčerki, devetletno Leonor in sedemletno Sofio. Par je v javnosti precej priljubljen in se mu je uspelo izogniti nezadovoljstvu zaradi afere, povezane s korupcijo, v katero je bila vpletena njegova sestra, princesa Cristina. Kljub temu se nekateri poznavalci sprašujejo, ali bo mlademu paru resnično uspelo rešiti očrnjeno institucijo.