Članice vojske Mehdi, ki je zvesta šiitskemu kleriku Moktadi Al Sadru, korakajo na vojaški paradi v Bagdadu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Članice vojske Mehdi, ki je zvesta šiitskemu kleriku Moktadi Al Sadru, korakajo na vojaški paradi v Bagdadu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Člani uporniške skupine Islamska država Iraka in Levante (ISIL) so prevzeli nadzor nad mejnim prehodom Al Kaim in njegovo okolico. Vojaki, med katerimi so poleg pripadnikov ISIL-a tudi druge oborožene sunitske skupine, pa naj ne bi vstopili v samo zgradbo mejnega prehoda.

Vojaška parada v Bagdadu
Na ulicah severnega Bagdada je medtem potekala vojaška parada, ki jo je izvedlo nekaj tisoč borcev, zvestih šiitskemu kleriku Moktadi Al Sadru. S tem so hoteli pokazati, da se bodo borili proti veliki vojaški ofenzivi.

Ofenziva, ki jo vodijo borci ISIL- in druge organizacije, se je začela v severnem in osrednjem delu Iraka. Zadnje dni potekajo srditi boji za rafinerijo v Baidžiju ter letališče Tal Afar na severu Iraka.

Parada, ki jo je zahteval sam Al Sadr, se je začela z mimohodom blatnih tovornjakov, na katerih so bili nameščene cevi za izstrelitev raket, nato pa so se zvrstili borci, oblečeni v kamuflažno opremo.

Nekateri med njimi so nosili iraške zastave, medtem ko so drugi imeli v rokah transparente z napisi: "Žrtvujemo se zate, Irak", "Ne, ne terorizmu" ter "Ne, ne Ameriki". Nekaj borcev je povedalo, da ne nasprotujejo nobeni verski skupini in da je njihov cilj braniti državo.