Številnim otrokom tudi po prihodu v begunska taborišča ne morejo več pomagati in kljub takojšnji nujni zdravstveni oskrbi umrejo. Foto: Reuters
Številnim otrokom tudi po prihodu v begunska taborišča ne morejo več pomagati in kljub takojšnji nujni zdravstveni oskrbi umrejo. Foto: Reuters
Otroci so me najranljivejšimi med hudo humanitarno katastrofo. Foto: EPA

Stopnja smrtnosti med somalijskimi begunci v Etiopiji je postala alarmantna. V begunskih taboriščih vsak dan v povprečju umre deset otrok, mlajših od pet let.

Države Afriškega roga se spopadajo z najhujšo sušo v zadnjih desetletjih, zaradi lakote pa je ogroženih več kot deset milijonov ljudi. Med najhuje prizadetimi je Somalija, kjer dostavo pomoči otežujejo še dolgoletno brezvladje ter spopadi med uporniki in silami začasne vlade.

Pred hudo sušo in lakoto prebivalci bežijo v sosednje države, kjer živijo v prenatrpanih begunskih taboriščih.

Pregled razmer v enem izmed štirih taborišč v begunskem kompleksu Dollo Ado na jugu Etiopije je razkril, da je od njegovega odprtja junija letos vsak dan v povprečju umrlo deset otrok, mlajših od pet let.

Poleg podhranjenosti je glavni razlog za visoko stopnjo smrtnosti izbruh ošpic. V taborišču Kobe je sicer nastanjenih 250.000 beguncev.

Pomoč za sestradane prebivalce Afriškega roga zbirajo tudi človekoljubne organizacije v Sloveniji.

Rdeči križ Slovenije poziva vse, naj po svojih najboljših močeh pomagajo in poskušajo preprečiti najhujše.
Prispevke lahko nakažete na TRR Rdečega križa Slovenije pri SKB banki, d. d.
0310-0111-1112-208 SKLIC 937048 (s pripisom "Pomoč Afriki!")

---------------------------------------------------

Slovenska karitas za afriške prebivalce, ki jih je najbolj prizadela suša, pomoč zbira na naslovu: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana

TRR: 02140-0015556761, Namen: Afrika, Sklic: 6254

---------------------------------------------------

K zbiranju sredstev so pozvali tudi v slovenskem UNICEF-u. Svoje prispevke lahko nakažete tukaj.

Iz Visokega komisariata za begunce pri ZN-u (UNHCR), ki je opravil pregled begunskega taborišča, so sporočili, da so v ponedeljek končali cepljenje otrok, starih od šest mesecev do 15 let. Cepljenje bodo zdaj nadaljevali še v drugih begunskih taboriščih na tem območju.

Tiskovni predstavnik UNCHR-ja Adrian Edwards je pojasnil, da večina somalijskih beguncev prihaja s podeželja in tako šele v begunskih taboriščih prvič pridejo do zdravstvene oskrbe.

Po njegovem mnenju je pomembno, da se begunci zavedajo pomena higiene in da prepoznajo simptome ošpic. Med novo prispelimi begunci je kar 95 odstotkov žensk in otrok, ki so večinoma slabega zdravja in močno podhranjeni.

Obtožbe o kraji pomoči
Združeni narodi in Svetovni program za hrano (WFP) medtem preiskujejo poročila o kraji pomoči v hrani, ki je namenjena za lačne v Somaliji.

Iz WFP-ja so sporočili, da imajo izredno strog nadzor nad distribucijo pomoči v eni najrevnejših držav na svetu, ob tem pa so tudi podvomili o razsežnosti kraje pomoči, o čemer so se razpisali svetovni mediji.

"WFP ima zaupanje, da velika večina pomoči v hrani doseže lačne v Mogadišu in reši na tisoče življenj vsak dan," je dejala tiskovna predstavnica WFP-ja Christiane Berthiaume in pojasnila, da je tisoče vreč hrane, ki naj bi jih po poročanju medijev ukradli, manj kot en odstotek enomesečne distribucije v Somaliji.