V Carigradu se je v podporo predsedniku Erdoganu zbralo več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
V Carigradu se je v podporo predsedniku Erdoganu zbralo več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
Shod v podporo Erdoganu
Od poskusa udara 15. julija se v več mestih po državi redno zbirajo podporniki vladajoče stranke AKP. Tokratni shod predstavlja vrhunec tovrstnih dogodkov. Foto: EPA
false
Kritični opazovalci opozarjajo, da Erdogan izkorišča poskus udara za dodatno krepitev svoje oblasti. Foto: EPA
Milijonsko zborovanje v podporo Erdoganu

Shod demokracije in mučenikov, kot se imenuje, poteka na trgu Yenikapi, velika večina zbranih pa je podpornikov Erdogana. Nekateri imajo transparente z napisi "Ti si božji dar, Erdogan" ali "Ukaži nam, da umremo, in to bomo storili", poroča Reuters. Reuters poroča, da je prišlo več kot milijon ljudi, Al Džazira pa, da se je po ocenah zbralo tri milijone ljudi. Šlo naj bi za "največji, najštevilčnejši politični shod v politični zgodovini Turčije". Organizatorji sicer pričakujejo 3,5 milijona ljudi.

"Zbrali se bomo kot en narod, ena zastava, ena domovina, ena država, en duh," je pred shodom sporočil Erdogan, ki je na Yenikapi prispel s helikopterjem. V nagovoru množice je med drugim dejal, da verjame, da če si turška javnost po poskusu udara želi smrtno kazen, bo politika tej želji sledila. "Povem vnaprej, če se bo turški parlament odločil za smrtno kazen, bom sam takšno odločitev podprl," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal Erdogan.

Kritike, ki opozarjajo, da v EU-ju, katere članica bi že desetletja rada postala Turčija, ni smrtne kazni, pa je opozoril, da takšno kazen poznajo ZDA, Japonska in Kitajska, torej v večjem delu sveta. Erdogan je še dejal, da bodo shodi v podporo demokraciji, kot jih imenuje, trajali vse do srede.

46-letni javni uslužbenec Haci Mehmet Haliloglu, ki je prišel iz mesta Ordu ob Črnem morju, je dejal, da so se zbrali, da bodo pokazali, da se turške zastave, ki jih je ogromno, ne bodo spustile, da se klic k molitvi ne bo utišal in da Turčija ne bo razdeljena. Kot je dejal, gre za vprašanje "svobode ali smrti".

Erdogan pozval (skoraj) vso opozicijo
Erdogan je na shod povabil tudi predstavnike opozicije - razen prokurdske leve stranke HDP, ker naj bi bila povezana s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK) - s čimer želi doseči enotnost v odnosu do Zahoda in njegovih kritik ravnanj oblasti po poskusu udara 15. julija.

"Erdogan je bil do nas v preteklosti brutalen in nepošten, a verjamem, da je zdaj doumel resnični pomen vrednot republike," je dejal 44-letni Ilhan Girit, glasbenik in podpornik sekularne opozicijske stranke CHP.

Tudi časopisi pozivali k udeležbi
Oblasti so udeležencem shoda omogočile brezplačne prevoze z avtobusi, trajekti in podzemno železnico. V nedeljo so skoraj vsi turški časopisi, ki izhajajo po vsej državi, z različnimi političnimi nagnjenji, pozivali k enotnosti in povabili svoje bralce, naj se udeležijo shoda v Carigradu, še poroča Al Džazira.

Erdogan bi se rad znebil Gülenovih privržencev
Turški predsednik je obljubil, da bo državo očistil mreže klerika in poslovneža Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA in čigar privrženci so prisotni v varnostnih silah, sodstvu in drugih sektorjih. "Plačali bodo za to, kar so storili," je obljubil pred množico podpornikov. Gülena Erdogan obtožuje, da je organiziral poskus udara, Gülen, Erdoganov dolgoletni tesni zaveznik do leta 2013, pa to zanika. Pred Erdoganom je množico nagovoril premier Binali Yildirim, ki je dejal, da bodo Gülena pripeljali v Turčijo, kjer bo plačal za poskus udara, poroča BBC.

Erdogan je ta teden dejal, da se je zmotil glede Gülenovih namer, in dodal: "Naj mi moje ljudstvo in bog oprostita."

Oblasti so po poskusu udara začele izvajati obsežne čistke v vojski, policiji, šolstvu, medijih in sodstvu, v okviru katerih je bilo suspendiranih, pridržanih ali preiskovanih več kot 70.000 ljudi. Med njimi jih je okoli 18.000 pridržanih ali aretiranih, poroča BBC.

Opozicija, vsaj večji del, za zdaj Erdogana in njegove čistke ne kritizira pretirano, a takšen odnos naj ne bi trajal dolgo. Že zdaj iz opozicije prihajajo glasovi, da pri restrukturiranju vojske manjka parlamentarni nadzor, čistke pa da gredo predaleč. Iz vojske je bilo sicer odpuščenih na tisoče vojakov, tudi okoli 40 odstotkov generalov.

Zahod kritizira Erdogana, ta kritizira Zahod
Zahodne države so izrazile zaskrbljenost, da Erdogan izkorišča nastali položaj, da še okrepi svojo oblast, predstavniki turške oblasti pa so se na kritike odzvali z ogorčenjem. Kot so dejali, na Zahodu ne dojemajo obsega grožnje turški državi, poleg tega pa naj bi bile zahodne države bolj zaskrbljene zaradi pravic pučistov kot brutalnosti samega udara. V poskusu udara je bilo ubitih več kot 230 ljudi, po nekaterih poročilih več kot 270.

Milijonsko zborovanje v podporo Erdoganu