Pred sedežem javne televizije se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Pred sedežem javne televizije se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
ERT
'Pozivamo vsakega delavca in vsakega državljana posebej, da se bori proti uničujočim vladnim načrtom,' je sporočil sindikat ADEDY. Foto: EPA
Atene
Zaradi stavke je ohromljen javni prevoz, v bolnišnicah sprejemajo le nujne primere, banke pa so zaprte. Foto: EPA
Splošna stavka v Grčiji zaradi ERT-ja

Sindikati želijo s 24-urno stavko izraziti nestrinjanje z nenadnim zaprtjem državne radiotelevizije. Vodilna grška sindikalna centrala GSEE je zaprtje primerjala z državnim udarom. Podporo stavki so med drugim napovedali javni uslužbenci in mornarji, popoldne pa so proti presenetljivi potezi vlade napovedani veliki protesti.

Grški opozicijski voditelj Aleksis Cipras je zaprtje televizije označil kot "nezakonito". "Pogosto je beseda 'udar' pretirana, a v tem primeru je povsem na mestu," je dejal. Toda konservativni premier Antonis Samaras kljub burnim odzivom ne le grške, ampak tudi evropske javnosti vztraja. "Ne zapiramo javnega radia in televizije. Prav nasprotno, šele zdaj bomo dobili medija, primerna za javni servis," je dejal.

Koalicija ni trdna
Pojavljajo pa se razpoke tudi znotraj koalicije, saj je socialistična stranka Pasok javno izrazila nestrinjanje z "nekaterimi vladnimi odločitvami". Še ena koalicijska partnerka, Demokratska levica, pa je opozorila, da je bilo prestrukturiranje ERT-ja sicer nujno, a bi ga lahko izvedli tudi brez zaprtja hiše. Potezo je obsodil tudi vodja Grške pravoslavne cerkve, nadškof Jeronimimos, ki je dejal, da so zaposlene "žrtvovali", da bi tako plačali za desetletja nespametnega upravljanja.

Splošno je znano, da sta v ERT-ju vkoreninjena korupcija in slabo vodenje, kar velja za praktično vsa grška podjetja v državni lasti, a kljub temu je številne presenetila hitrost tega ukrepa v javnem sektorju, ki je sicer znan po svoji ležernosti in neučinkovitosti.

Trojka zahteva zniževanje stroškov za plače
Kot je znano, je v ponedeljek je trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) - od Grčije zahtevala, naj odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Grška vlada je nato v torek napovedala, da bo začasno ukinila javno radiotelevizijo, ki naj bi jo ponovno zagnali konec avgusta s samo še 1.200 zaposlenimi. Pri ERT-ju je bilo pred ukinitvijo zaposlenih 2.655 ljudi. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnino, v prenovljeni televiziji pa se bodo lahko prijavili za nova delovna mesta.

Od torka ERT tako ne oddaja več televizijskega signala, prikazuje pa še nekaj oddaj po medmrežju. Grška javna radiotelevizija je začela signal oddajati leta 1938, financira pa se z 4,3 evra naročnine, ki je dodana računu za električno energijo. Oddajala je tri televizijske programe, štiri radijske, imela pa je tudi nekaj regionalnih radijskih postaj in program za tujce Voice of Greece.

Cehovska solidarnost
Zaradi zaprtja ERT-ja do preklica solidarnostno stavkajo vsi grški novinarji, k preklicu svoje odločitve pa je Atene pozvala tudi Evropska radiotelevizijska zveza (EBU), ki opozarja, da je to velik udarec za neodvisnost medijev. EBU je izrazil osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev.

Splošna stavka v Grčiji zaradi ERT-ja