Uslužbenci ERT-ja protestirajo proti odločitvi vlade. Foto: Reuters
Uslužbenci ERT-ja protestirajo proti odločitvi vlade. Foto: Reuters
ERT
Prenovljeni ERT bo imel manj uslužbencev. Foto: EPA

Gre za enega najbolj drastičnih rezov v grškem javnem sektorju, ki nosi največje breme varčevalnih ukrepov zaradi pogojev mednarodne finančne pomoči, s katero se je obubožana država rešila pred bankrotom.

Predstavnik grške vlade Simos Kedikoglu je sporočil, da bodo televizijski in radijski signali nehali oddajati v sredo zjutraj, medtem ko bodo vsi zaposleni začasno odpuščeni, dokler ne bo prenovljeni ERT "v najkrajšem mogočem času" znova začel obratovati.

Ob napovedi zaprtja je Kedikoglu označil ERT za "brezno razsipavanja", zaradi česar se mora njegov obseg občutno zmanjšati, čeprav ob tem ni razkril, koliko uslužbencev bodo znova zaposlili.

ERT za svoje delovanje letno porabi 300 milijonov evrov.

V znak solidarnosti z zaposlenimi na javni radioteleviziji so zasebne televizijske postaje za šest ur prekinile oddajanje v živo in predvajale ponovitve ter oglase.

Za ukinitev se je grška vlada odločila kljub ostremu nasprotovanju sindikatov. Sindikati, ki zastopajo uslužbence ERT-ja pri štirih televizijskih postajah in radijski mreži, pa so že sporočili, da bodo poskušali delovanje postaj ohraniti.

Še pred napovedjo vlade so uslužbenci javne radiotelevizije protestno zasedli sedež ERT-ja in naj bi poslopje okupirali za 24 ur. Novinarji ERT-ja so že na informativnih programih govorili o zaprtju in svojih zahtevah. "Tukaj bomo 24 ur na dan. Enostavno ne obstaja država brez javne radiotelevizije," je dejal eden izmed novinarjev ERT-ja.

Po danes objavljenem zakonodajnem aktu, ki zajema zaprtje ERT-ja, lahko pristojni ministri zaprejo javno institucijo z eno samo ministrsko odločitvijo. Po poročanju grških medijev bo ta zakon sprožil načrt za radikalno prestrukturiranje ERT-ja.

Vlada je napovedi podala po tem, ko so mednarodni posojilodajalci oziroma trojka - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) - Grčijo pozvali, da mora odpustiti več tisoč javnih uslužbencev. Do konca leta mora tako delo izgubiti 4.000 javnih uslužbencev, do konca leta 2014 pa 15.000.