Avtomobil, ujet v zaledenelo poplavno vodo v Bostonu. Foto: AP
Avtomobil, ujet v zaledenelo poplavno vodo v Bostonu. Foto: AP
Tako hudega mraza številni ne pomnijo. Foto: AP
V ZDA arktična zima, po Evropi snežni zameti

Največ preglavic mraz povzroča na vzhodni obali, ki jo je v četrtek zajelo močno snežno neurje (vremenoslovci zanj uporabljajo kar izraz "ciklonska bomba"), nato pa se je v petek še dodatno shladilo. Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo temperature, ki so že tako krepko pod povprečjem, danes še spuščale, zato pričakujejo rekordni mraz.

Kombinacija močnega vetra in arktičnih temperatur ustvarja na območju, ki se razteza od Severne in Južne Karoline na jugu do Maina na severu "nevarno mrzle razmere", opozarja ameriška nacionalna meteorološka služba. Ceste po celotnem vzhodu ZDA čisti na tisoče snežnih plugov.

Rekordno nizke temperature so zajele celo Florido na skrajnem jugu ZDA, kjer so temperature tako nizke, da z dreves "dežujejo" legvani. Ti mrzlokrvni kuščarji namreč začnejo hibernirati, ko temperatura pade pod 10 stopinj Celzija. V "sončni državi", kot je vzdevek Floride, je nekatere kraje celo pobelil sneg.

Rekordno nizke temperature naj bi se danes v Bostonu spustile na 20 stopinj Celzija pod ničlo, zaradi močnih vetrov pa bodo ljudje imeli občutek, da je celo 28 stopinj pod ničlo.

Ledena poplava
Za nameček se prebivalci Bostona in okoliških mest v Massachusettsu bojujejo še z najhujšimi poplavami v 40 letih, a je voda iz naraslih rek zmrznila in v ledeni oklep dobesedno ukleščila številna vozila. Amaterski posnetki iz obalnega kraja Revere severno od Bostona prikazujejo celo ulico z avtomobili vred pod debelo plastjo ledu.

Nizke temperature pričakujejo tudi v New Yorku in Washingtonu, kjer naj bi se spustile na -10 stopinj Celzija. Zaradi neurja je bilo v četrtek brez elektrike najmanj 100.000 gospodinjstev, letalske družbe so odpovedale 5.000 poletov, newyorški letališči La Guardia in JFK sta bili zaradi snega in vetra za nekaj ur zaprti.

Na območju vremenske ujme živi kar 58 milijonov ljudi, več zveznih držav pa je že razglasilo izredne razmere.

Več smrtnih žrtev
Arktična zima je v ZDA do zdaj zahtevala že 19 življenj, še dve smrti pa sta bili v Kanadi. V kanadski vzhodni provinci Nova Škotska je zaradi močnega vetra, ki je podiral električne drogove, brez elektrike ostalo več 10.000 gospodinjstev.

V ZDA arktična zima, po Evropi snežni zameti