Eno izmed mest duhov. Foto: Google Street View
Eno izmed mest duhov. Foto: Google Street View
Ena izmed ulic. Foto: Google Street View

Virtualni sprehod po opustošenih ulicah 12 zapuščenih naselij prefekture Fukušima so pri Googlu pripravili na zahtevo lokalnih oblasti, na katere so se obrnili preživeli, ki so jih z območja evakuirali, zdaj pa bi radi videli, kako so njihovi kraji videti danes.

Na spletni strani Mirai no kioku (Spomin za prihodnost) tako Google prek svoje aplikacije Street View ponuja fotografije naselij, med katerimi sta med drugim tudi mesti Futaba in Okuma v bližini opustošene jedrske elektrarne Fukušima Daiči.
Področje je zaradi povišanih ravni radioaktivnosti še vedno nenaseljeno.

Radioaktivna voda morda pronica v podtalnico
Upravitelj poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi, družba Tepco, je sporočil, da bi visoko radioaktivna voda iz rezervoarja v elektrarni lahko odtekala v podtalnico, od tam pa v Tihi ocean. Iz enega izmed rezervoarjev je prejšnji mesec odteklo 300 ton radioaktivne vode. Delavci so izmerili 650 bekerelov na liter v vzorcih, ki so jih vzeli iz vrtine blizu poškodovanega rezervoarja. "Mogoče je, da je onesnažena voda, razredčena z deževnico in drugim, odtekla v zemljo in dosegla podtalnico," je sporočil Tepco. Podtalnica z okoliških hribov pa teče pod elektrarno naravnost v morje. Japonska vlada je v torek sprejela načrt, vreden 47 milijard jenov (360 milijonov evrov), s katerim naj bi zaustavili iztekanje radioaktivne vode. Načrt med drugim predvideva zamrznitev zemlje pod jedrsko elektrarno.


Prve slike po potresu

Najnovejši posnetki prikazujejo porušene stavbe, poškodovane ceste in drugo škodo, nastalo po potresu in cunamiju v Futabi, mestu, najbližjem jedrskemu kompleksu. Na eni izmed slik lahko vidimo tudi vhodna vrata v jedrski kompleks.

Google je za snemanje, ki je potekalo med aprilom in avgustom, uporabil posebno, s kamero opremljeno vozilo. Omenjena naselja so slikovno dokumentirali prvič po potresu.