Shod se je sprevrgel v nasilje. Foto: EPA
Shod se je sprevrgel v nasilje. Foto: EPA

Parade se je udeležilo okoli 100 ljudi, ki jih je varovalo 2.000 policistov, s katerimi se je nato spopadlo 1.500 nasprotnikov shoda. Zaradi nasilja je policija nato udeležence parade iz središča črnogorske prestolnice odpeljala s policijskimi vozili.

Nasprotniki parade so uničevali izložbe in metali kamenje na policiste, ki so odgovorili s solzivcem in gumijevkami. Od 20 ranjenih policistov je eden dobil hujše poškodbe. Pridržanih je bilo 60 ljudi, med njimi 21 mladoletnikov.

"Sramoten dogodek"
Že v dnevih pred parado se je nakazovalo, da ta ne bo minila v mirnem vzdušju, saj se je v mestu pojavilo več grafitov, ki so bili usmerjeni proti homoseksualcem, medtem ko so organizatorji prejeli več groženj.

Proti paradi se je izrekla tudi Srbska pravoslavna cerkev (SPC) v Črni gori, ki je shod označila za "brezsramen dogodek", ob tem pa organizatorje pozvala k odpovedi.

Organizatorji so od policije dobili obljubo o popolni podpori in skrbi za varnost, hkrati pa je policija opozorila, da bodo vsi napadi na udeležence parade ostro sankcionirani.

Ulice, po katerih je potekala parada, so zaprli že zgodaj zjutraj. V času pohoda je nad mestom ves čas krožil policijski helikopter.

Predstavnik organizatorjev Danijel Kalezić je po koncu parade dejal, da je zadovoljen. "LGBT-osebe v Podgorici od danes naprej ne bodo nevidne. Borili se bomo še naprej, dokler ne dosežemo popolne svobode," je dejal.

V Črni gori je prva Parada ponosa potekala 24. julija v Budvi, kjer se je shod prav tako končal z nasilnimi spopadi med policijo in nasprotniki parade.