Papež Frančišek je v današnjem nagovoru svetovnim voditeljem v Generalni skupščini ZN-a dejal, da obstaja pravica okolja, ki je človeštvo ne sme zlorabljati ali uničevati. Foto: Reuters
Papež Frančišek je v današnjem nagovoru svetovnim voditeljem v Generalni skupščini ZN-a dejal, da obstaja pravica okolja, ki je človeštvo ne sme zlorabljati ali uničevati. Foto: Reuters
New York
Za papeža Frančiška je to prvi obisk ZDA. Foto: Reuters
Papež nagovoril ameriški kongres

Papeža je na sedežu ZN-a sprejel generalni sekretar Ban Ki Mun, ki je dejal, da bo nastopil pred največjim zborovanjem svetovnih voditeljev v vsej zgodovini papeških nastopov v ZN-u. Voditelji, med njimi tudi premier Miro Cerar, so tam na razvojnem vrhu, ki se je začel takoj po papeževem govoru. V dvorani je bila tudi Nobelova nagrajenka Malala Jusufzaj iz Pakistana, ki je preživela napad talibanov zaradi prizadevanj za pravice žensk in izobraževanja otrok.

Papež je v govoru izpostavil zahtevo po spoštovanju svetosti vsakega življenja, kar pomeni odločno nasprotovanje splavu. Pozval je tudi k spoštovanju naravnih razlik med moškim in žensko. Omenil je tudi pravice revnih do izobraževanja, nastanitve, dela in posesti ter hrane in čiste vode kakor tudi pomen spoštovanja verskih svoboščin. Papež meni, da obstaja pravica okolja, ki je človeštvo ne sme zlorabljati ali uničevati. "Vsaka škoda za okolje je škoda za človeštvo," je dejal Frančišek v do zdaj petem papeškem nastopu pred Generalno skupščino ZN-a.

Iz palače ZN-a se je odpravil najprej na obisk New Yorka - najprej na jug Manhattna, kjer se je srečal z družinami umrlih v terorističnih napadih 11. septembra, tam pa je imel tudi medverski obred.

Pozneje bo obiskal še Centralni park in katoliško šolo v Harlemu, kjer se bo spet družil z revnimi, zvečer pa bo v dvorani Madison Square Garden daroval mašo za 20.000 ljudi, ki jim je uspelo priti do vstopnic prek svojih župnij. V sobono srečanje družin. Domov se vrača v nedeljo zvečer.

Papeža pričakala navdušena množica
Sicer pa je ob obisku New Yorka papež spomnil Američane, da so vsi priseljenci. Simbolično je na to opozoril tako, da je v helikopterju zakrožil nad Kipom svobode, največjim ameriškim simbolom priseljevanja, v katerega so z upanjem zrli milijoni, ki so prihajali v ZDA iz Evrope.

Na Manhattnu se je nato peljal z avtom po ulicah, napolnjenih z množicami katoličanov ali radovednežev, ki so morali prestati poostrene varnostne ukrepe, newyorška policija pa je celo postavila tri metre visoke žične pregrade ob Centralnem parku.

Pohvala za kritične redovnice
Med večerno molitvijo v katedrali sv. Patrika je papež izrekel priznanje tudi katoliškim duhovnikom in škofom zaradi odziva na pedofilske škandale v lastnih vrstah. Povedal je, da ve, da so veliko trpeli zaradi dejanj nekaterih bratov, ki so prek najranljivejših članov škodili celotni Cerkvi.

Organizacije žrtev spolnih zlorab so do tega kritične, vendar pa Vatikan poudarja, da je priznanje potrebno, saj so škofje v ZDA v odzivu na krizo reorganizirali svoje postopke in plačali odškodnine, kar Cerkev želi postaviti za vzor.

Papež prvič v ameriškem kongresu
Papež je že v govoru pred obema domovoma kongresa jezil konservativce s poudarjanjem sočutja do priseljencev in revežev, potrebe po ukrepih proti podnebnim spremembam in odprave smrtne kazni.

Republikanci so se tolažili, ko je omenjal pomen tradicionalnih družinskih vrednot in svetost življenja od spočetja naprej, kar demokratov ni moglo razočarati, saj to ni nič novega.

Kongresniki so papeža povabili na kosilo, vendar je vljudno odklonil in odšel do cerkve v Washingtonu, kjer je obedoval z brezdomci in drugimi reveži. Tam je povedal, da za brezdomstvo v družbah ni nobenega opravičila.

Papež nagovoril ameriški kongres