Papež Frančišek je Benedikta XVI. obiskal v Castel Gandolfu. Foto: Reuters
Papež Frančišek je Benedikta XVI. obiskal v Castel Gandolfu. Foto: Reuters
Castel Gandolfo
Castel Gandolfo je postal začasno domovanje Benedikta XVI. pred vrnitvijo v Vatikan. Foto: EPA
Srečanje dveh papežev

Benedikt XVI., ki zdaj nosi naziv papež emeritus, od svojega odstopa in odhoda iz Vatikana 28. februarja prebiva v papeški poletni rezidenci Castel Gandolfo. Frančišek se je v poletno rezidenco odpravil z belim helikopterjem, ki je na nizki višini dvakrat obkrožil središče Castel Gandolfa, ki leži 30 kilometrov južno od Rima. Papeža so nato z avtomobilom odpeljali do papeške rezidence.

Ob vhodu v papeško rezidenco se je zbrala množica vernikov in novinarjev, a se nekdanji in novi papež množici nista pokazala. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je povedal, da je Benedikt XVI. svojega naslednika objel, in dodal, da je bil "objem čudovit".

Papeža v "trenutku najgloblje bližine"
Sogovornika sta najprej odšla v knjižnico palače, kjer sta se 45 minut pogovarjala, po besedah Lombardija naj bi šlo za "trenutek najgloblje bližine". Benedikt XVI. naj bi Frančišku obljubil poslušnost, Frančišek pa se mu je zahvalil za pontifikat. Nato sta skupaj molila v kapeli palače, Benedikt je svojemu nasledniku ponudil častno mesto, a mu je Frančišek odvrnil, da sta brata, in vztrajal pri tem, da skupaj klečita na isti klopi.

Sledilo je skupno kosilo, ki sta se ga udeležila tudi tajnika tako Frančiška kot Ratzingerja. Po kosilu se je papež Frančišek vrnil v Vatikan.

Benedikt XVI. prvi po 700 letih, ki je odstopil
85-letni Benedikt XVI. je prvi papež po 700 letih, ki je odstopil, za kar naj bi bilo krivo zdravje, saj zaradi pešanja moči ni več kos zahtevni nalogi, kot je vodenje 1,2 milijarde katoličanov po svetu. Pojavile so se tudi govorice, da se je papež za odstop odločil, potem ko je prejel preiskovalno poročilo o škandalu Vatileaks, ki naj bi potrjevalo spolne in finančne afere v Vatikanu.

Že 13. marca so kardinali na drugem dnevu konklava in v petem krogu glasovanja za novega poglavarja Rimskokatoliške cerkve izbrali 76-letnega argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, ki je bil na prejšnjem konklavu leta 2005 eden izmed najresnejših tekmecev pozneje izvoljenega Benedikta XVI.

Benedikt kmalu nazaj v Vatikan
Frančišek in nekdanji papež, ki bo še naprej lahko nosil bela papeška oblačila, bosta v prihodnosti živela v neposredni bližini. Benedikt se bo namreč prihodnji mesec preselil v nekdanji samostan znotraj vatikanskih zidov.

Benedikt XVI. je svojemu nasledniku že obljubil pokorščino in poslušnost, novi papež se je že večkrat zahvalil svojemu predhodniku, med drugim takoj po izvolitvi, ko se je pojavil na balkonu bazilike svetega Petra.

Zgodovinsko srečanje
Današnje srečanje dveh papežev je zgodovinsko, saj takega ni bilo v 2000-letni zgodovini Katoliške cerkve. Ker sta se pred Benediktom XVI. položaju odpovedala le dva papeža. Zadnji, ki je odstopil, je bil Celestin V. leta 1294, a ga je njegov naslednik Bonifacij VIII. dal zapreti in ni podatkov, da bi se po odstopu prvega kdaj srečala.

Srečanje dveh papežev