Tiskovni predstavnik francoske vlade Luc Chatel je pojasnil, da zakon pripravljajo za prihodnost, saj je nošnja tovrstnih oblačil znak zapiranja družbe in zavračanja francoskih vrednot. Francoski predsednik je po besedah Chatela pri tem vztrajal, da je
Tiskovni predstavnik francoske vlade Luc Chatel je pojasnil, da zakon pripravljajo za prihodnost, saj je nošnja tovrstnih oblačil znak zapiranja družbe in zavračanja francoskih vrednot. Francoski predsednik je po besedah Chatela pri tem vztrajal, da je "treba storiti vse, da se ne bi nihče počutil stigmatiziranega". Foto: EPA

Ministri bodo o zakonu, ki bo burke in nikabe pregnal z vseh javnih mest in ne le iz javne uprave, razpravljali 11. maja. Tako je danes odločil francoski predsednik Nicolas Sarkoy, gre pa za njegov prvi politični korak k popolni prepovedi muslimanskih oblačil, ki zakrivajo ženski obraz. Sarkozy je že v preteklosti večkrat ponovil, da tovrstna oblačila zatirajo ženske in da v sekularni Franciji niso dobrodošla.

Zakon bi bil lahko v nasprotju s francosko ustavo
Francoski državni svet, najvišji organ, ki odloča o tem, ali so posamezni zakoni v skladu z ustavo, je sicer konec marca vlado opozoril pred popolno prepovedjo nošenja tovrstnih oblačil v javnosti, saj bi to utegnilo biti v nasprotju z francosko ustavo ter z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Luc Chatel ni razkril, kako naj bi zakon vplival na resolucijo, ki se ukvarja z vprašanjem, kako omejiti nošnjo tovrstnih oblačil, in o katerem bo francoska narodna skupščina razpravljala maja. V Franciji sicer že mesece teče razprava o smislu zakonodaje, ki bi prepovedala burke, nikabe, pa tudi čadorje, ki sicer obraz puščajo viden, vrti pa se okoli vprašanj nacionalne identitete, pravice verskih skupin, integracije priseljencev in sekularnosti francoske družbe.

V Franciji so leta 2004 prepovedali muslimanske naglavne rute in druge vidne verske simbole v šolah. V državi živi okoli pet milijonov muslimanov, okoli 2.000 muslimanskih Francozinj pa si po podatkih vlade zakriva obraz oz. telo. Sicer pa bo verjetno Belgija prva evropska država, ki bo prepovedala burke in nikabe v javnosti. Belgijski parlament bo o popolni prepovedi tovrstnih oblačil v javnosti razpravljal v četrtek, po pričakovanjih pa jo bo tudi sprejel, saj sta o tem soglasni tako vlada kot opozicija.