Hollande se z Valerie Trierweiler sicer ni nikdar poročil, je pa z njo od leta 2007. Foto: EPA
Hollande se z Valerie Trierweiler sicer ni nikdar poročil, je pa z njo od leta 2007. Foto: EPA
Hollande in Julie Gayet. Foto: EPA
Z dolgoletno partnerico Segolene Royale pred volitvami leta 2007. Foto: EPA
Revija Closer za ta teden napoveduje nova razkritja. Foto: Reuters

njen partner, francoski predsednik Francois Hollande, razmerje z 18 let mlajšo igralko.
Poleg tega je prišlo na dan, da predsednik še ni obiskal svoje partnerice v bolnišnici.

48-letna Trierweilerjeva je zaradi stresa že skoraj teden dni v bolnišnici v Parizu. Tja so jo sprejeli pretekli petek, le nekaj ur po tem, ko so mediji objavili, da ima 59-letni Hollande afero z 41-letno igralko Julie Gayet. Sodelavci prve dame so na začetku tedna sporočili, da je v bolnišnici na preiskavah, ko so njeno bivanje podaljšali, pa so dodali, da potrebuje dodatne preiskave. Od takrat ni o njenem zdravstvenem stanju nobenih novih informacij.

GNOJ PRED PARLAMENTOM
Neimenovani kritik predsednika Hollanda in vladajoče elite je pred stavbo parlamenta v Parizu raztresel več ton konjskega gnoja. Z neobičajnim protestom je moški oblasti opozoril na nujnost preoblikovanja države in ustanovitev šeste francoske republike. Storilca je policija pridržala, še preden mu je uspelo stresti ves gnoj na stopnice Bourbonske palače.

Hollande je v torek na novoletni novinarski konferenci zgolj kratko komentiral, da počiva, na novinarsko vprašanje, ali ima Francija še prvo damo, pa ni dal konkretnega odgovora. "Razumem vaše vprašanje in prepričan sem, da boste razumeli moj odgovor. To so težki trenutki v mojem zasebnem življenju. Imam eno načelo, in sicer da morajo zasebne zadeve ostati zasebne. Pri njih je treba biti spoštljiv. To ni ne kraj ne čas za to, da bi odgovoril na navedbe," je dejal predsednik.

V zvezi naj bi škripalo že dalj časa
Vir blizu predsedniškemu paru je povedal, da Hollande še ni obiskal Trierweilerjeve v bolnišnici, in potrdil ugibanja medijev, da je v njunem razmerju škripalo že mesece pred razkritjem Hollandove afere. Ni pa jasno, ali se je predsednik sam odločil, da je ne bo obiskal, ali mu ona ne dovoli priti.

Prijateljica Trierweilerjeve, ki je v stiku z njo, je za radio Europe 1 povedala, da je nekdanja novinarka tednika Paris Matchna na koncu z živci in da njeno razpoloženje izjemno niha. Radio, ki običajno velja za zanesljivega, je še poročal, da Trierweilerjevo skrbi, da so zaroto skovali "sovražniki" v Elizejski palači. Ti naj bi želeli, da afera pride v javnost zato, da bi jo izgnali iz palače. Viri v Elizejski palači namigujejo, da gre pri njenem bivanju v bolnišnici za "čustveno izsiljevanje", s katerim želi preprečiti, da bi jo Hollande zapustil.
Neuradna prva dama Francije naj bi po nekaterih navedbah končala v bolnišnici zaradi depresije, po drugih pa je vzela prevelik odmerek uspavalnih tablet oziroma pomirjeval, a prijatelji zanikajo, da naj bi šlo za poskus samomora.
Zaradi novinarke zapustil Royalovo
Ironija je, da je Hollande prav zaradi Trierweilerjeve leta 2007 zapustil svojo partnerico in politično kolegico socialistko Ségolène Royal, s katero je bil skupaj 30 let in s katero ima štiri otroke.

Tednik Closer, ki je (domnevo) afero razkril, je medtem napovedal objavo "novih informacij in ekskluzivnih fotografij", Gayetova pa je proti reviji vložila tožbo zaradi vdora v zasebnost. Igralka zahteva 50.000 evrov in 4.000 evrov za povračilo pravnih stroškov. Hollande se za tožbo proti tedniku po drugi strani ni odločil, češ da ne bi bilo primerno, ker sam uživa imuniteto pred kakršnim koli sodnim pregonom.

Closer sicer tudi morebitna izguba tožbe proti Gayetovi ne bo veliko prizadela. Izdajo z afero med Hollandom in Gayetovo so prodali v 600.000 izvodih oz. v še enkrat večji nakladi kot običajno.
Najnižja podpora
Ankete kažejo, da Hollande uživa najnižjo podporo od vseh predsednikov Francije moderne dobe. "Udarcev sem že vajen. Prejemam jih že vso kariero. Lahko obupaš in rečeš, da je pretežko. Lahko rečeš 'premirje', pomahaš z belo zastavo, se umakneš. Lahko pa vztrajaš. Jaz vztrajam," je odgovoril predsednik na vprašanje, ali je še vedno sposoben voditi državo, ki ima sicer že dolgo zgodovino predsedniških skokov čez plot.
Prejšnji predsednik Nicolas Sarkozy se je leta 2007, takoj po izvolitvi, ločil od druge žene, Cécilie Ciganer-Albéniz, in se zapletel v razmerje z 12 let mlajšim nekdanjim supermodelom Carlo Bruni. Poročila sta se leta 2008.
Svojo ženo je varal tudi nekdanji predsednik Jacques Chirac, François Mitterrand pa je na račun davkoplačevalcev celo preživljal tako ljubico kot tudi hčerko, ki se mu je rodila v tem skrivnem razmerju, ki je prišlo na dan šele leta 1995, ko se je Mitterand upokojil.