Francoska jedrska elektrarna v Petit-Cauxu. Foto: EPA
Francoska jedrska elektrarna v Petit-Cauxu. Foto: EPA

Le nekaj dni pred začetkom razprave o tem vprašanju v francoskem parlamentu je ministrica za energetski prehod Agnes Pannier Runacher v pogovoru za tednik La Tribune Dimanche dejala, da je nujno zgraditi številne nove jedrske reaktorje in povečati mešanico obnovljivih virov energije v Franciji, da bi do leta 2035 lahko zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv na 40 odstotkov iz trenutnih 60 odstotkov.

"Potrebujemo jedrsko energijo, ki presega šest načrtovanih evropskih tlačnovodnih reaktorjev, saj obstoječe jedrske elektrarne ne bodo večne," je dejala Pannier-Runacher in dodala, da bodo dodatne potrebe po letu 2026 enake 13 gigavatom, kar ustreza osmim jedrskim elektrarnam.

Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Predsednik Emmanuel Macron je leta 2022 postavil jedrsko energijo v središče prizadevanj svoje države za ogljično nevtralnost do leta 2050, pri čemer je napovedal gradnjo šestih novih evropskih tlačnovodnih reaktorjev in študije za nadaljnjih osem reaktorjev.

Nove elektrarne naj bi zgradil in upravljal državni ponudnik energije EDF z več deset milijard evrov javnih sredstev.

Nova energetska strategija mora biti kodificirana v zakon, parlament pa bo o njej razpravljal konec januarja. Pannier-Runacher je dejala, da bi bila gradnja več kot 14 novih evropskih tlačnovodnih reaktorjev "dobra tema za razpravo z zakonodajalci", hkrati pa je ponovila, da je treba močno povečati tudi zmogljivost obnovljive energije.

Macronova odločitev, da podaljša življenjsko dobo obstoječih jedrskih elektrarn s 40 let za nekatere reaktorje na več kot 50 let, je pomenila preobrat glede prejšnje obljube, da bo do leta 2035 zaprl več kot ducat od 56 reaktorjev, ki jih upravlja EDF. Obljubil je tudi, da bo pospešil razvoj sončne in vetrne energije na morju.