Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zakon zagotavlja učinkovitost in enak dostop do pravice do prostovoljne prekinitve nosečnosti," se glasi predlagano dopolnilo k 66. členu ustave, ki ga je francoska narodna skupščina sprejela s 337 glasovi za in le 32 proti.

Pobudo vladajoče koalicija in levičarske stranke Nepokorna Francija (LFI) je spodbudila junijska odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi prej na zvezni ravni zagotovljeno pravico Američanov do postopkov umetne prekinitve nosečnosti na podlagi razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973.

Odločitev o tej pravici je v ZDA odtlej v rokah posameznih zveznih držav. V 13-ih so splav v večini primerov že prepovedali, v nekaterih drugih pa so pomembno omejili dostop do njega. Pravico do splava je nedavno močno omejila tudi konservativna poljska vlada.

Poslanka Mathilde Panot iz LFI-ja, ena od pobudnic ustavnega amandmaja, je ob njegovem sprejetju dejala, da je bila ta poteza nujna, da preprečijo morebitno nazadovanje Francije pri vprašanju splava. "To je velik korak, a to je šele prvi korak," pa je dejal poslanec Sacha Houlie iz stranke Renesansa francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Predlog zakona mora potrditi še senat. Foto: Reuters
Predlog zakona mora potrditi še senat. Foto: Reuters

Splav v Franciji legaliziran leta 1974

Medtem pa je voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen, katere Nacionalni zbor je največja opozicijska stranka v parlamentu, vpis pravice do splava v ustavo v začetku tedna označila za popolnoma zgrešeno, saj ta pravica po njenem mnenju v Franciji ni ogrožena.

Splav je bil v Franciji legaliziran leta 1974 z zakonom, za katerega se je zavzemala takratna ministrica za zdravje Simone Veil, sicer ikona ženskih pravic, ki ji je Macron, ko je leta 2018 umrla, izkazal redko čast in dovolil, da jo pokopljejo v Panteonu.

Prejšnji poskus vpisa pravice do splava in kontracepcije v francosko ustavo z drugačnim besedilom je tradicionalno konservativno usmerjeni senat oktobra zavrnil. Tudi ta drugi poskus bo potreboval zeleno luč v zgornjem domu parlamenta, nato pa naj bi Francozi o njem glasovali še na referendumu.