Francoski cariniki so delovali približno kilometer znotraj Italije. Foto: Reuters
Francoski cariniki so delovali približno kilometer znotraj Italije. Foto: Reuters

Francoski cariniki so v petek vstopili v prostore za prebežnike, ki jih vodi zdravstvena humanitarna organizacija Rainbow for Africa in se nahajajo približno kilometer v notranjosti države v obmejnem mestu Bardonecchia blizu Torina, ter po navedbah humanitarnih delavcev zahtevali, da neki nigerijski prebežnik opravi preizkus za mamila.

"Francoski obmejni agenti so oboroženi vstopili v kliniko v Bardonecchii in prisilili migranta v test urina ter zastraševali zdravnika, mediatorje in odvetnike," je sporočila organizacija. Ob tem so poudarili, da so se francoski uradniki resno vmešali v delo nevladnih organizacij v italijanskih institucijah.

Italijanska vlada je na zagovor v soboto poklicala francoskega veleposlanika, zunanje ministrstvo pa govori o "resnem" primeru in popolnoma neupravičenem ravnanju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Test je bil negativen
Francoska vlada očitke zavrača. Cariniki naj bi namreč na vlaku iz Francije v Italijo opazili moškega, ki so ga sumili tihotapljenja drog. V center za pomoč prebežnikom na železniški postaji naj bi vstopili z dovoljenjem z namenom opraviti test za droge, potem ko se je potnik z dovoljenjem za prebivanje v Italiji izkrcal iz vlaka. Test je bil negativen.

Agenti lahko teste na postaji izvajajo v skladu z dvostranskim dogovorom iz leta 1990, še navaja Pariz.

Župan Bardonecchie Francesco Avato je poudaril, da ga je novica "zelo vznemirila", saj francoski uradniki nimajo pravice vstopa v prostore klinike, kjer pomagajo prebežnikom. Nekdanji italijanski premier Enrico Letta je dogodek označil za "še eno napako v naslavljanju migrantskega vprašanja".