Nemčija in Avstrija sta se z Italijo dogovorili, da bodo vlake pregledovali že na italijanski strani prelaza Brenner. Foto: Reuters
Nemčija in Avstrija sta se z Italijo dogovorili, da bodo vlake pregledovali že na italijanski strani prelaza Brenner. Foto: Reuters

Cilj dogovora je ustaviti prebežnike že na italijanskih tleh, da bi preprečili nezakonite vstope v Avstrijo in pozneje v Nemčijo.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka se je z italijanskim in nemškim kolegom Marcom Minnitijem in Thomasom de Maizierom dogovoril za izvajanje prilagojenega in skupnega nadzora na italijanski strani Brennerja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ta korak vidi kot pomemben ukrep v nadaljnjem boju proti nezakonitim migracijam. "Nezakonite migracije niso nikakršen kavalirski delikt in narediti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili do ljudi zaničevalno trgovino tihotapcev," je dejal. Skupne preglede izvajajo že od preteklega tedna.

Do zdaj je lahko Avstrija preiskave tovornih vlakov v iskanju morebitnih prebežnikov izvajala šele na avstrijski strani meje, po novem pa lahko to počne že na italijanski strani. Sobotka se je za to zahvalil italijanskemu kolegu.

Na tovornem vlaku našli petletnega dečka
Prav na Brennerju je italijanska policija v ponedeljek na tovornem vlaku odkrila petletnega dečka, ki je bil močno podhlajen in ki so ga prepeljali v bolnišnico. Na mejnem prehodu se trenutno temperature gibljejo okrog ledišča, ponoči se spustijo do minus deset stopinj Celzija.

Deček je zvit ležal pod tovornjakom, ki so ga premestili na vlak. Med pregledom so ga policisti odkrili, ker so slišali tiho jokanje. Glede na lastne navedbe mu je ime Anthony in prihaja iz Sierre Leone, iskanje njegovih staršev pa za zdaj ni obrodilo sadov. Deček je v bolnišnici v mestu Bressanone in je zunaj smrtne nevarnosti.