Izpuščene novinarje sta pričakala predsednik Hollande in zunanji minister Fabius. Foto: Reuters
Izpuščene novinarje sta pričakala predsednik Hollande in zunanji minister Fabius. Foto: Reuters

Eden od novinarjev je povedal, da so jih med ujetništvom zadrževali v kleti brez naravne svetlobe, kjer so bili priklenjeni drug na drugega. Za njihovo ugrabitev naj bi bila odgovorna sirska islamistična uporniška skupina Islamska država v Iraku in Levantu.

"V veliko veselje in neizmerno olajšanje nam je, da smo svobodni. Da lahko hodimo pod milim nebom, ki ga dolgo nismo videli, in dihamo svež zrak," je novinarjem ob prihodu na vojaško letališče v bližini Pariza povedal 53-letni Didier Francois in dodal, da nikoli niso izgubili upanja.

Pariz zanika plačilo odkupnine
Francoske oblasti niso izdale veliko podrobnosti o njihovi izpustitvi, so pa turški mediji poročali, da so novinarje v petek zvečer turški vojaki našli z lisicami na rokah in s prevezanimi očmi. Tja naj bi jih prepeljala neka druga sirska uporniška skupina.

Po njihovih pripovedovanjih ugrabitelji z njimi niso vedno ravnali lepo in so jih med ujetništvom tudi večkrat selili.

Pogajanja o njihovi izpustitvi naj bi potekala več tednov. Francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki jih je prav tako pričakal na letališču, je povedal, da francoske oblasti niso plačale nobene odkupnine, kaj več pa, kot je dejal sam, ne sme povedati.

Sirija je za novinarje najnevarnejša država na svetu in od začetka konflikta pred tremi leti je v tej nemirni državi umrlo že 60 novinarjev.