Policijska prisotnost na plažah v Nici je letos močno okrepljena. Foto: AP
Policijska prisotnost na plažah v Nici je letos močno okrepljena. Foto: AP

Francoska tiskovna agencija AFP je objavila serijo fotografij s plaže v Nici, enem izmed 15 francoskih mest, ki so "iz varnostnih razlogov" prepovedala nošenje burkinijev na plažah, v kateri so "glavni igralci" neka muslimanka in štirje policisti.

Kot poroča AFP, so žensko, ki je ležala na plaži ob Angleški promenadi, v torek obkrožili štirje oboroženi policisti in od nje zahtevali, naj sleče vsaj svojo tuniko, nato pa ji napisali kazen. 34-letna ženska, ki se je predstavila zgolj z imenom Siam, je pozneje novinarjem AFP-ja pokazala nalog, na katerem je pisalo, da so jo oglobili, ker ni "nosila oblačila, ki bi spoštovala moralo in načela sekularizma".

Že druga kazen v dobrem tednu
Siam je pojasnila, da to sicer ni prvič, da so jo oglobili zaradi nošenja dolgih hlač in dolgih rokavov ter naglavne rute na plaži (kazen je plačala tudi prejšnji teden v Cannesu). Obenem pa je poudarila, da je bila na plaži s svojo družino, a ni nameravala plavati - pokrita z naglavno ruto je sedela na obali in opazovala otroka, je dejala.

Priča dogodka, Mathilde Cousin, je za AFP potrdila dogodek in dodala: "Žalostno je bilo, da se je oglasilo nekaj ljudi, ki so kričali, naj se spelje domov, nekateri so ploskali policiji. Njena hčerka je bruhnila v jok."

Prepoved oblačil, "ki niso spoštljiva do splošnih navad in sekularizma".
Varnost na francoskih plažah, predvsem pa na niški Angleški promenadi, kjer se je 14. julija zgodil teroristični napad, je izjemno poostrena, svoje pa je dodala še prepoved nošenja muslimanskih kopalnih oblačil, t. i. burkinijev. Prvi so prepoved uvedli v Cannesu, sledilo pa mu je še 14 drugih obmorskih krajev.

Prepoved, ki velja do konca poletja, določa, da so na plažah prepovedana oblačila, "ki niso spoštljiva do splošnih navad in sekularizma". Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo, izjema so le obraz, dlani in stopala.