Gilles Jacquier je delal za francosko javno televizijo France 2. Foto: EPA
Gilles Jacquier je delal za francosko javno televizijo France 2. Foto: EPA
Takole so Al Asada pozdravili njegovi privrženci. Foto: EPA

Kot je s prizorišča eksplozije poročal novinar AFP-ja, je bila skupina novinarjev, ki naj bi poročala o protestih, na obisku v Homsu, ki ga je organizirala sirska vlada, ko je odjeknila eksplozija. Med ranjenimi je bil tudi belgijski novinar, ki ima poškodovane oči.

Novinar belgijske televizije VRT Jens Franssen je povedal, da je bilo na obisku v Homsu 15 novinarjev, ko so v njihovi bližini eksplodirale tri ali štiri granate. Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice so rakete odjeknile v predelih Akrama in Al Nuža. Med mrtvimi naj bi bilo tudi več Sircev.

Sirsko ministrstvo za informiranje je potrdilo incident, vendar podrobnosti ni sporočilo.

Večkrat nagrajen novinar
Francoski zunanji minister Alain Juppe je današnje dejanje obsodil in zahteval razjasnitev okoliščin novinarjeve smrti. Ob tem je sirske oblasti spomnil na njihovo dolžnost, da zaščitijo novinarje.

43-letni Gilles Jacquier je bil novinar drugega programa francoske javne televizije, France 2. Televiziji se je pridružil leta 1991, za poročanje o konfliktih v Iraku, Afganistanu, na Kosovu in v Izraelu pa je prejel številne nagrade. V Siriji je snemal dokumentarni film o protestih.

Gre za prvi znani primer smrti tujega novinarja v Siriji od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja Al Asada pred desetimi meseci. V krvavem nasilju v Siriji je bilo po ocenah Združenih narodov doslej ubitih več kot 5.000 ljudi.
Al Asad: Premagali bomo zaroto
Medtem pa se je predsednik Al Asad pojavil na zborovanju svojih privržencev v Damasku in zbranim zatrdil, da bo Sirija "premagala zaroto", pripravljeno v tujini. To je bil sicer eden izmed redkih Al Asadovih javnih nastopov od začetka protestov proti njegovemu režimu marca lani.

"Želel sem biti z vami, da bi od vas črpal moč za soočenje z vsem, s čimer se spopada Sirija," je dejal in dodal: "Pomembno je, da ohranimo vero v prihodnost. Sam verjamem v prihodnost in v to, da bomo premagali zaroto." Al Asad je ponovil, da je bila zarota pripravljena v tujini, in zatrdil, da bo proti tistim, ki ogrožajo njegov režim, ukrepal "z železno roko".