Leta 2010 je prišlo do večjega izgona Romov iz Francije. Foto: EPA
Leta 2010 je prišlo do večjega izgona Romov iz Francije. Foto: EPA

Ukrep francoskih oblasti je vzbudil bojazen, da se v Francijo vrača sporna politika do priseljencev prejšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Leta 2010 je bila namreč Francija deležna ostrih kritik, ko je iz nezakonitih naselij izgnala na stotine romskih priseljencev in jih poslala nazaj v Romunijo in Bolgarijo.

Vrnitev strožje politike do Romov je prejšnji mesec nakazal notranji minister v vladi socialističnega predsednika Francoisa Hollanda. Manuel Valls je namreč izrazil zaskrbljenost nad hitro rastjo romskih naselij v nekaterih francoskih mestih.

Oblasti so tokrat izpraznile dve romski naselji na občinski zemlji v mestu Lille. Iz enega so izselili okoli 200 Romov, v drugem pa so odstranili 15 prikolic. Romi se pri tem niso upirali.

"Nepredstavljivo je, da ljudi vržejo ven, ne da bi jim povedali, kam naj gredo. Po tistem, kar je povedal predsednik Hollande, smo pričakovali več," je izgon Romov komentirala Roseline Tiset iz Društva za človekove pravice.

Spomnila je, da je Hollande med predsedniško kampanjo v pismu romskim organizacijam zagotovil, da bodo pod njegovo vlado "ob morebitni odstranitvi nehigienskih taborov ponujene alternativne možnosti".

Duhovnik Arthur, ki zagovarja pravice Romov in je hotel na dan izgona krstiti šest romskih otrok, je izrazil razočaranje nad ukrepom.

"Sestali se bomo in videli, kaj lahko naredimo, toda za zdaj nimamo nič. Prejšnji predsednik je bil vsaj toliko pošten, da je povedal, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Na izgon Romov se pripravljajo tudi v Lyonu, kjer jih bodo 240 odpeljali v Romunijio, kar bo največji izgon Romov od maja, ko je oblast prevzel Hollande.

V zameno za prostovoljno izselitev oblasti ponujajo 300 evrov za odraslega človeka in 150 evrov za otroka.