Fritzla so morali odgovorni v zaporu preseliti v samico, saj so mu grozili njegovi sojetniki. Foto: EPA
Fritzla so morali odgovorni v zaporu preseliti v samico, saj so mu grozili njegovi sojetniki. Foto: EPA
Fritzlova hiša
Kdo bi si mislil, da se je za zidovi mirne hiše v avstrijskem mestecu 24 let dogajal grozljivi zločin. Foto: EPA
Drama Fritzl se nadaljuje

Kot so policisti sporočili na zelo obiskani novinarski konferenci, naj bi Fritzl pazljivo načrtoval gradnjo kletnega stanovanje od leta 1978, ko je oblasti zaprosil za dovoljenje za širitev kleti. Pri širitvi prostorov so v pozneje sodelovale tudi žrtve. Samo glavna vrata so bila težka kar pol tone.

Policija še naprej domneva, da je Fritzl deloval sam, nadaljuje pa se preiskava izjav več ljudi, ki trdijo, da jih je Fritzl posilil pred 30 oz. 40 leti. Stanje 19-letne Kerstin se je stabiliziralo, a še naprej ostaja v komi, Elisabeth in drugi otroci so še naprej v psihiatrični oskrbi, kjer se spoznavajo, so še sporočili na novinarski konferenci. Tožilstvo se bo s Fritzlom prvič srečalo v sredo ali četrtek.

Elisabethina družina se spoznava
Direktor klinike, v kateri so Elisabeth in otroci, Berthold Kepplinger, je dejal, da imajo člani družine pri sebi stvari, ki so jim ljube, med njimi akvarij in otroške igrače. "Družina se znova spoznava, tisti, ki pa se prej niso poznali, to počnejo zdaj. Otroci sami postiljajo, družina živahno klepeta." Kepplinger je še dodal, da se tisti, ki so živeli v kleti, počasi navajajo dnevne svetlobe, vseeno pa Elisabeth in eden izmed otrok še vedno nosita očala. Čas v kleti je po njegovih ocenah mineval počasi, zato se osebje trudi, da bi tak ritem obdržali tudi v bolnišnici. "Otroci, ki so živeli zgoraj, so navajeni na drugačen ritem življenja, in njim omogočamo več aktivnosti. Mati mora vsak dan večkrat počivati."

Fritzl pod udarom groženj
Medtem so odgovorni v zaporu Fritzla premestili v samico, saj mu sojetniki grozijo, da ga bodo ubili. Za njegovo 'glavo' so razpisali celo nagrado. Fritzlov odvetnik Rudolf Mayer je napovedal, da se bo njegov klient na sodišču skliceval na neprištevnost. Mayer je prepričan, da je 73-letnik duševno bolan, zato ni kriv dejanj, ki mu jih pripisuje policija.

Zaporniki Fritzla prezirajo
73-letnega Fritzla, ki je priznal, da je 24 let zlorabljal svojo hčer in imel z njo sedem otrok, so sojetniki prezirali in sovražili že od vsega začetka. Ko pa mu je sojetnik začel groziti s smrtjo in s tem, da ne bo nikoli dočakal svojega sojenja, so se pazniki ustrašili, da bi sojetniki grožnje lahko uresničili, in so ga preselili v samico.

Sojetniki kljub temu vztrajajo, da se bodo Fritzlu nekako maščevali. "Ko je nekdo v zaporu postavljen na črno listo, vedno obstaja način, da se mu maščujemo, tudi če je v samici," je povedal nekdanji Fritzlov sojetnik, sicer bančni ropar. "Lahko se zgodi med sprehodi na vrtu ali med opravljanjem osebne higiene, celo med večerjo, ki jo pripravijo in postrežejo jetniki," je nadaljeval sojetnik.

Fritzl stalno pod nadzorom
Vodja zapora v Sankt Poeltenu, kjer sedi Fritzl, Guenther Moerwald, je povedal, da so zaporniki, ki so zlorabljali otroke, vedno tarča drugih sojetnikov, zato je treba nanje še posebej paziti in jih osamiti od drugih. Povedal je tudi, da je Fritzl pod posebnim nadzorom tudi zato, da ne bi naredil samomora. Vodja zapora je dejal, da s Fritzlom nimajo težav, 73-letnik zavrača le razgibavanje.

Fritzlov odvetnik Mayer je povedal, da je Fritzl še vedno raztresen in v depresiji. "Zelo težko mu je v zaporu, močno ga skrbijo tudi grožnje. Živel je z drugim jetnikom, zdaj pa je sam. Ima okno in ima, ker sedi v preiskovalnem zaporu, prednosti pred drugimi," je povedal Mayer.

Mayer se je z žrtvami sestal trikrat
Fritzla naj bi v četrtek obiskali sorodniki, njegova žena in otroci, ki jih je imel z njo. "Obupan je in zelo si želi svojo zgodbo obrazložiti drugim," je še obrazložil odvetnik Mayer, ki je v nedeljo dejal, da je Fritzl duševno bolan in tako zmanjšano kazensko odgovoren. Mayer je povedal tudi, da se je z žrtvami doslej sešel trikrat in da nekatere navedbe, ki jih objavljajo mediji, ne držijo.

24 let brez dnevne svetlobe
Fritzl je hčer začel spolno zlorabljati pri 11 letih, ko pa je dopolnila 18 let, jo je zaprl v ujetništvo. Elisabeth je v ujetništvu preživela 24 let, v tem času pa je neuravnovešenemu očetu rodila sedem otrok. Trije so živeli z njo v stanovanju, ki ga je Fritzl uredil v kleti, trije pa so živeli s Fritzlom in njegovo ženo kot njuni posvojenci. Eden izmed otrok je umrl nekaj dni po rojstvu.

V nedeljo je na dan pricurljala novica, da so bili za Elizabeth najhujši prvi meseci ujetništva, ki jih je morala prestati v posebni sobi, kjer so bile samo gole stene, na katere je bila za vrat priklenjena s pasjo verigo. Fritzl jo je odklenil samo, ko je morala na stranišče. Mučilnico je Fritzl uporabljal tudi pozneje, če so se Elisabeth in otroci obnašali neprimerno.

Je žena vedela za zlorabe?
Podnajemnik v hiši Josefa Fritzla naj bi vedel za Fritzlove spolne zlorabe hčere Elisabeth, a je molčal, da ne bi izgubil strehe nad glavo. Povedal je tudi, da naj bi za zlorabe vedela tudi Fritzlova žena Rosemarie, ki naj bi Fritzlu v kletne prostore pomagala nositi hrano.

B. T./K. T.

Drama Fritzl se nadaljuje