Foto: Reuters
Foto: Reuters

Videokonferenca je potekala namesto srečanja vodij diplomacij, ki je bilo predvideno v Pittsburghu.

Pompeo je govoril o sporu med Washingtonom in Pekingom o tem, kdo je kriv za koronavirus, ki mu Pompeo pravi vuhanski virus, predsednik ZDA Donald Trump pa je šele v torek prenehal govoriti o "kitajskem virusu".

"Vse države, ki so sodelovale v pogovoru, se dobro zavedajo, da kitajska komunistična partija vodi kampanjo dezinformacij v poskusu odvrnitve pozornosti od tega, kar se dejansko dogaja," je dejal Pompeo in omenil kampanjo po družbenih medijih, da za virusom stojijo ZDA.

Virus je decembra lani izbruhnil v kitajskem mestu Vuhan, Svetovna zdravstvena organizacija pa je odsvetovala uporabo izrazov, ki virus povezujejo s Kitajsko ali Vuhanom, da bi se izognili stigmatizaciji.

Kitajska se postavlja na noge po koronakrizi. Foto: Reuters
Kitajska se postavlja na noge po koronakrizi. Foto: Reuters

V skupini G7 so poleg ZDA še Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Italija in Kanada. V četrtek bo potekala podobna konferenca voditeljev skupine G20, v kateri je poleg drugih držav tudi Kitajska, tako da bosta Peking in Washington dobila priložnost, da prepir zgladita – ali pa ga še razplamtita.

Kitajska ima virus pod nadzorom

Kitajska je virus spravila pod nadzor in zdaj pomaga drugim državam sveta s potrebno zdravstveno opremo in informacijami. Pompeo ji tega ni priznal in je dejal, da ZDA pripravljajo pošiljko vojaške zdravstvene opreme za Italijo, ki je najbolj prizadeta v Evropi.

"Kitajska zdaj nekaj malega prodaja po svetu in trdi, da je s tem oprana odgovornosti za to, kar se dogaja," je dejal Pompeo, v isti sapi pa zatrdil, da si ZDA zelo prizadevajo za sodelovanje z vsako državo na svetu, tudi s Kitajsko, ker gre za svetovno pandemijo.

ZDA in Kitajska se že dva tedna verbalno spopadajo glede nove bolezni. Eden najvišjih predstavnikov kitajske diplomacije Džao Lidžjan je pred dnevi tvitnil, da je morda virus na Kitajsko prinesla ameriška vojska, kar je razburilo Washington. ZDA so na zagovor poklicale kitajskega veleposlanika in Pekingu poslale opozorilo.

Džao se je užaljeno odzval na naraščanje kritik ameriške vlade na račun Kitajske, potem ko so se v ZDA razširile kritike zaradi počasnega odziva ameriške vlade na izbruh novega koronavirusa v ZDA.

Pompeova izjava bi lahko nakazala tudi zaostrovanje retorike ZDA do Kitajske, pri čemer nekateri že menijo, da bi moral Peking kriti astronomski gospodarski davek novega koronavirusa.