Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vojake je odposlal v New York, Kalifornijo in Washington, kamor bodo dostavili zdravila in druge medicinske pripomočke ter vzpostavili začasne ambulante, potem ko se je število okuženih v ZDA povzpelo na 35.244, število umrlih pa na 471.

Ameriški senat bo sicer danes obravnaval sveženj izrednih ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je vreden skupno 2 bilijona dolarjev, gre pa predvsem za pomoč gospodarstvu v času krize.

Finančni minister Steven Mnuchin je senat pozval, naj sveženj hitro sprejme, češ da je nujno potreben za podporo majhnim podjetjem, delavcem in industrijam, kot je letalska.

Vodja senata republikanec Mitch McConnell je želel, da se glasuje takoj zjutraj ob odprtju newyorške borze, a so demokrati v senatu blokirali hitenje. Izid glasovanja 47:47, tudi ker je po novem kar pet republikanskih senatorjev v samoizolaciji.

V samoizolaciji tudi Mitt Romney

Vzrok je pozitivni test senatorja Randa Paula, ki se je testiral pred dnevi, a je bil še v nedeljo viden v Kapitolu, kjer je bil med drugim dopoldne tako v telovadnici kot v bazenu v sklopu ameriškega kongresa.

Zaradi neodgovornega ravnanja senatorja iz Kentuckyja, ki je po izobrazbi celo zdravnik oftalmolog, so bili zgroženi predvsem republikanci, s katerimi se je tesno družil. V samoizolacijo so tako šli Mitt Romney in še trije drugi senatorji. Republikanska večina v senatu se je s 53:47 zdaj zmanjšala na 48:47.

Helikopterski denar za podjetja ali državljane?

Predlog, ki nastaja v senatu, naj bi zagotovil denar za ameriške državljane in podjetja, še posebej za majhna podjetja, pa tudi za zvezne države in lokalne oblasti. Demokrati, ki želijo v predlog vključiti še številne druge postavke, se pritožujejo, da je denarja preveč za korporacije in premalo omejitev. Bojijo se, da bodo vodstva velikih podjetij denar spet porabila za odkupe lastnih delnic in višanje plač direktorjem, zaradi česar želijo natančno določiti, za kaj se lahko pomoč porabi. Proti odkupovanju delnic se je izrekel tudi predsednik Trump. Z zakonom pa se mudi med drugim zato, ker se obeta nov katastrofalen teden na borzah.

V predlogu, ki nastaja, naj bi bilo v povprečju na ameriško družino namenjenih 3000 dolarjev, 250 milijard dolarjev naj bi namenili za podporo za brezposelne, 350 milijard za majhna podjetja, da lahko izplačujejo plače delavcem, ki ne delajo. Demokrati želijo 200 milijard za bolnišnice in celo delni odpis študentskega dolga ter utrditev varnosti volitev.

Koronavirus razkriva pomanjkljivosti zdravstvenega sistema v ZDA

Zaradi sosedovega napada ostal brez dela pljuč
57-letni Rand Paul se je 7. marca udeležil družabnega dogodka v rodnem Kentuckyju, pozneje pa je izvedel, da je bil v stiku z dvojico, pri kateri so v naslednjih dneh potrdili novi koronavirus.

Ker ni imel simptomov, se ni vznemirjal, a pozneje si je premislil, saj sodi v rizično skupino ljudi. Lani so namreč senatorju odstranili del pljuč zaradi sosedovega napada leta 2017, pri čemer je utrpel poškodbe reber in pljuč, zbolel je tudi za pljučnico. Simptomov Paul mlajši sicer ni kazal, a na koncu se je izkazalo, da je okužen.

Senator Rand Paul ni kazal simptomov, značilnih za novi koronavirus, po samem testiranju pa je še naprej hodil in delal na Kapitolu, kjer so ga še v nedeljo dopoldne videli v telovadnici in bazenu. Foto: Reuters
Senator Rand Paul ni kazal simptomov, značilnih za novi koronavirus, po samem testiranju pa je še naprej hodil in delal na Kapitolu, kjer so ga še v nedeljo dopoldne videli v telovadnici in bazenu. Foto: Reuters

Oče še prejšnji teden pisal o potegavščini
Pri primeru Randa Paula ne moremo mimo tudi njegovega bolj znanega očeta in večkratnega kandidata za predsednika Rona Paula, ki je ravno pred tednom dni svojo redno tedensko kolumno naslovil "Koronavirus potegavščina", kjer je zvezne oblasti obtožil, da skupaj z mediji ustvarjajo nepotrebno paniko, s katero prihajajo do priložnosti, da si znova pridobijo še dodatna pooblastila in vzvode nadzora.

"Vse to v imenu boja proti virusu, ki je do zdaj ubil manj kot 100 Američanov", je zapisal zdaj 85-letni libertinec.

Razmah epidemije v zaporih New Yorka
Sočasno z udarno novico iz washingtonskega Kapitola je prišla še potrditev novice iz New Yorka, da se je v zaporu z novim koronavirusom okužil Harvey Weinstein.

Harvey Weinstein je v zadnjem mesecu procesa vidno zdravstveno opešal, večkrat je bil v zaporniški ambulanti, kjer so ga zdravili zaradi težav s srcem in bolečinami v pljučih. Zdaj so potrdili, da se je tudi on v Rikersu okužil z novim koronavirusom. Foto: EPA
Harvey Weinstein je v zadnjem mesecu procesa vidno zdravstveno opešal, večkrat je bil v zaporniški ambulanti, kjer so ga zdravili zaradi težav s srcem in bolečinami v pljučih. Zdaj so potrdili, da se je tudi on v Rikersu okužil z novim koronavirusom. Foto: EPA

Nekoč mogočni hollywoodski producent je bil 11. marca obsojen na 23 let zapora zaradi večkratnega spolnega napada in posilstva. Ravno ob izreku kazni je bil 68-letnik vidno zdravstveno oslabel in se je pritoževal nad bolečinami v prsih.

Pretekli teden so potrdili okužbo pri pazniku in enem zaporniku, ki sta bila v razvpitem newyorškem zaporu Rikers v stiku z Weinsteinom. Tega so po izreku kazni premestili v zapor Wende, zdaj pa so potrdili okužbo.

Zaporniške oblasti države New York so potrdile, da se je z virusom potrjeno okužilo do zdaj 19 zapornikov in 12 zaposlenih, bojijo pa se, da gre le za vrh ledene gore.

ZDA: V tednu dni sedemkratno povečanje
V ZDA so po zadnjih podatkih potrdili 34.758 okužb z virusom SARS-CoV-2 in 452 primerov smrti zaradi bolezni covid-19. Ozdravelo je 178 ljudi. Še pred tednom dni je CDC poročal le o 4.503 primerih okužbe.