Trump meni, da ZDA niso bile ustvarjene za daljše zaprtje poslov. Foto: Reuters
Trump meni, da ZDA niso bile ustvarjene za daljše zaprtje poslov. Foto: Reuters

Medtem iz Pentagona opozarjajo, da bi izbruh virusa v ZDA lahko trajal še več mesecev. Ob tem so še sporočili, da bo vojska še naprej pomagala pri zajezitvi virusa, kolikor časa bo to potrebno.

"Mislim, da moramo računati, da se bo to vleklo še najmanj nekaj mesecev, in v skladu s tem tudi sprejemamo vse potrebne ukrepe," je na virtualni konferenci povedal ameriški obrambni minister Mark Esper. "Sem pa povsem prepričan, da bomo na koncu, po teh nekaj mesecih, tudi to preživeli."

Na isti konferenci je predsednik vojaškega poveljstva ZDA general Mark Milley dejal, da se sicer dolžine izbruha ne da predvideti, da pa bi lahko trajal, če se upoštevajo izkušnje drugih držav, do julija.

Okuženih največ v New Yorku, a tudi testov največ

Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je število okužb v zvezni državi New York čez noč naraslo za 5000, na 25.665, število umrlih pa je naraslo s 157 na 210.

Okužen je eden na 1000 prebivalcev, kar je petkrat več kot kjer koli drugje po ZDA. Do zdaj je bilo pozitivnih 28 odstotkov vseh testov. Drugje po ZDA je povprečje pozitivnih testov osem odstotkov. Preostale zvezne države je opozoril, da jih čaka podobno, in pozval zvezno vlado, naj ukrepa.

New Yorku po številu okužb sledi sosednji New Jersey z 2844 okuženimi, v Kaliforniji je okuženih 2267 ljudi, v zvezni državi Washington 2221 ter na Floridi 1412.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

A številke so v ZDA v resnici nezanesljive še bolj kot sicer, saj ni nobenega enotnega sistema testiranj – v New Yorku denimo krepko prednjačijo po testih (90.000), zato je tudi število okuženih višje. Ostale zvezne države testirajo precej manj, kar nekaj pa je tudi takih, ki v evidenco ne vnaša negativnih testov, opozarja Washington Post.

Cuomo je Trumpa pozval, naj naroči podjetjem, da začnejo proizvajati potrebno zdravstveno opremo, in jim pomaga z začetnim kapitalom. Trump je zjutraj tvitnil, da je v New York poslal 400 respiratorjev, Cuomo pa ga je opozoril, da jih država potrebuje 30.000.

New York naj bi vrhunec okužb in smrtnih žrtev doživel čez dva ali tri tedne, na to pa trenutno ta zvezna država ni pripravljena. Imajo 53.000 bolniških postelj, potrebovali pa bi jih 140.000, postelj za intenzivno nego je 3000, potrebovali jih bodo 40.000.

Cuomo je dejal, da bodo študentske domove predelali v zasilne bolnišnice, o tem se pogovarjajo tudi z lastniki praznih hotelov. Razstaviščni center Jacob Javits bo imel 2000 postelj, na poti v New York pa je tudi vojaška ladja bolnišnica Comfort.

Trump vztraja pri čimprejšnjem odprtju

Na novinarski konferenci je Trump zagotovil, da ne bo dovolil dolgotrajne škode ameriškemu gospodarstvu in da bo čez teden dni razmislil, kako naprej. "Naša država ni bila zgrajena zato, da bi bila zaprta. Ne bomo dovolili, da se to spremeni v dolgotrajno finančno težavo."

Če bo zaprtje trajalo več mesecev, bo najbrž veliko več smrti zaradi tega kot pa zaradi virusa. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Donald Trump

Pojasnil je, da bodo zaradi zdajšnjih ukrepov nastale veliko večje težave. "Če bo zaprtje trajalo več mesecev, bo najbrž veliko več smrti zaradi tega kot pa zaradi virusa. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Pričakuje, da se bo življenje v običajne smernice vrnilo "zelo kmalu", mnogo prej kot v treh ali štirih mesecih. Na vprašanje, kdaj meni, da bo država znova v običajnem pogonu, je po poročanju Guardiana odgovoril: "Zagotovo nimam v mislih mesecev, to vam lahko povem."

Pozneje je v pogovoru za televizijo Fox dejal, da bi rad videl, da poslovanje v ZDA znova steče do velike noči, kar je 12. aprila.

Moški umrl zaradi zdravila, ki ga je reklamiral Trump

Medtem je v Arizoni umrl moški, njegova žena pa je v kritičnem stanju, potem ko je par zaužil klorokin fosfat, aditiv, ki se uporablja za čiščenje akvarijev, ki ga najdemo tudi v tabletah proti malariji. Trump je klorokin fosfat priporočal za zdravljenje covida-19.

Paru – oba v 60. letih – je postalo slabo v roku pol ure po zaužitju omenjenega aditiva. Zdravnikom moškega ni uspelo oživiti, ženski pa je uspelo večino kemikalije izbruhati.

V ZDA ni enotnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters
V ZDA ni enotnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters

"Trump je vztrajno ponavljal, da je bolj ali manj to zdravilo," je povedala ženska za NBC. "Moj nasvet bi bil, ne jemljite ničesar. Ne verjemite ničesar. Ne verjemite ničesar, kar pride iz ust predsednika, ampak pokličite svojega zdravnika."

"Glede na nejasnosti glede covida-19 razumemo, da skušajo najti ljudje nove načine za preventivo pred virusom ali zdravljenje bolezni, a samomedikacija ni pravi način za to," je povedal Daniel Brooks, direktor Bannerjevega centra za informacije o zdravilih. "Zadnje, kar si v tem hipu želimo, je, da bi urgence preplavili bolniki, ki menijo, da so našli neko tvegano rešitev, ki je lahko smrtno nevarna."

Trump je na tiskovni konferenci prejšnji teden napačno izjavil, da je Zvezni urad za živila in zdravila (FDA) pravkar odobril uporabo zdravila proti malariji klorokin za zdravljenje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. In tudi po tem, ko je direktor FDA-ja pojasnil, da morajo zdravilo še testirati za tako uporabo, je Trump še kar napihoval pozitivne učinke klorokina v boju za zajezitev virusa.

"Kitajski" virus

Pred dnevi je Trump poskrbel za majhen škandal, ko je novi koronavirus vztrajno označeval za "kitajski virus". Zdaj je dejal, da za izbruh ne krivi Američanov azijskega izvora, poroča BBC.

"Pomembno je, da čim bolj zaščitimo azijsko-ameriško skupnost tako v ZDA kot drugod po svetu. To so čudoviti ljudje in širjenje virusa na noben način ni njihova krivda. Skupaj delamo v želji, da ga bomo premagali ‒ in uspeli bomo."

Z novim koronavirusom se po ZDA hitro širijo tudi prevare

Tako hitro, kot se po ZDA širijo okužbe z novim koronavirusom, se širijo tudi prevare, povezane z njim. Ministrstvo za zdravje opozarja, da so priljubljena tarča spet starejši, ki so tudi najranljivejša skupina v pandemiji. Prevaranti jim ponujajo zdravila in opremo po "ugodnih" cenah ali skušajo priti do njihovih osebnih podatkov. Takšne prevare starejših so v ZDA običajne tudi v normalnih razmerah, proračun pa stanejo več milijard dolarjev letno.

Zdravstveni strokovnjaki medtem poudarjajo, da je najpomembneje najprej ustaviti širitev virusa, ki je do ponedeljka zvečer okužil 44.000 Američanov, zaradi koronavirusa pa je umrlo 560 ljudi.

Spor v Beli hiši med zagovorniki enega in drugega pristopa se sicer zaostruje. Zdravstveni strokovnjaki napovedujejo usodo Italije, če ne bodo omejili širjenja virusa, po drugi strani pa Trumpa jezi prihod recesije prav v času pred volitvami.

Nazaj na delo, ampak z maskami in rokavicami?

Podpredsednik ZDA Mike Pence je že napovedal, da Center za nadzor nad boleznimi (CDC) raziskuje možnost, da se tudi tistim, ki so bili izpostavljeni virusu, za dva tedna dovoli vrnitev na delo z zaščitnimi maskami in rokavicami.

Banka Morgan Stanley napoveduje, da bo v drugem četrtletju letošnjega leta negativna rast kar minus 30 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa se bo dvignila na 12,8 odstotka. Pa še to, če se bo stanje začelo aprila počasi normalizirati.

ZDA nimajo enotnega odgovora na koronavirus. Trump je uvedel izredne razmere, kar pa pomeni le nasvet Američanom, naj se ne družijo v skupinah, večjih od deset ljudi. Obudil je zakon o vojni proizvodnji, ki ga še ni uveljavil z naročilom podjetjem, naj proizvajajo to, kar v ZDA najbolj potrebujejo. Šole, restavracije, javne prireditve in drugo zapirajo guvernerji zveznih držav. Trump je hkrati z napovedjo odprtja ekonomije dejal, da bo guvernerjem pustil proste roke za ostre ukrepe proti koronavirusu.

Trump si v volilnem letu ne želi recesije. Foto: Reuters
Trump si v volilnem letu ne želi recesije. Foto: Reuters

Vse več guvernerjev se odloča za zaostrovanje ukrepov. New Yorku, Kaliforniji in drugim državam, kjer so podobne ukrepe že uvedli, so se v ponedeljek s prepovedjo druženja več kot dveh oseb in zaprtju nenujnih poslov, kot so bari in restavracije, pridružili še Louisiana, Indiana, Zahodna Virginija, Wisconsin, Massachusetts, Virginija, Maryland in Južna Karolina. Guverner Louisiane John Bel Edwards je sporočil, da je rast okužb v njegovi državi najhitrejša na svetu. Do ponedeljka je bilo okuženih 1172 ljudi, 32 pa jih je umrlo.

Prepovedano kopičenje zaščitne opreme

Trump je sicer v ponedeljek podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme proti koronavirusu. Pravosodni minister ZDA William Barr je dejal, da je ministrstvo že sprožilo preiskave podjetij in posameznikov, ki kopičijo maske, ventilatorje, rokavice in drugo zaščitno zdravstveno opremo ter dvigujejo cene. "Če sedite na skladišču z maskami, vam bomo prišli trkat na vrata," je dejal Barr.

Trump je še dodal, da se je tudi prva dama ZDA Melania Trump testirala za koronavirus in da je bil test negativen.

Ameriški senat o spodbudah gospodarstvu