Ministri naj bi glede Teherana dosegli kompromisno rešitev. Foto: EPA
Ministri naj bi glede Teherana dosegli kompromisno rešitev. Foto: EPA
Italijanski zunanji minister pozdravlja japonskega kolega. Foto: EPA

Vprašanje Irana je sicer razdelilo zunanje ministre skupine sedmih najbolj razvitih držav in Rusije. Medtem ko se je večina držav zavzemala za ostro obsodbo nasilja nad protestniki v skupni deklaraciji, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov opozarjal pred osamitvijo Irana. V izjavi so tako kompromisno zapisali, da "izražajo solidarnost s tistimi, ki so utrpeli nasilje med mirnim protestiranjem," in poudarili, da morajo vrata do dialoga z Iranom ostati odprta.

Vlade v Teheranu niso neposredno obtožili za nasilje ali podvomili o pravilnosti izidov volitev, na katerih je po uradnih podatkih slavil dosedanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad, saj spoštujejo iransko suverenost.

Lavrov je dejal, da je sodelovanje z Iranom "ključna beseda" in da nihče ni pripravljen obsoditi volilni proces, ker je bil "vaja iz demokracije".

V izjavi se bodo ministri dotaknili tudi Afganistana, Pakistana, Severne Koreje, Bližnjega vzhoda, Mjanmara in Somalije.

Skupino držav G8 tvorijo: Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Kanada, Velika Britanija, ZDA in Rusija.

Tokratno zasedanje poteka v obsednem stanju, saj so ulice tržaškega pristanišča polne policistov, orožnikov, policistov v civilu in potapljačev. Tridnevno zasedanje se je začelo z delovno večerjo ministrov, med katerimi pa ni ameriške zunanje ministrice Hilary Clinton. Italijanski zunanji minister Gianfranco Frattini se je dotaknil tudi slovensko-hrvaškega reševanja mejnega spora. Dejal je, da naj bo Slovenija bolj fleksibilna do Hrvaške pri njenem vstopanju v EU, in ob tem Slovencem za zgled postavlja Italijo med slovenskim približevanjem EU-ju.

Široka paleta tem, tudi o Afganistanu in Bližnjem vzhodu
Diplomati srečanje zunanjih ministrov skupine G8 označujejo kot redko priložnost skupine za pogovor z regionalnimi silami, kot so Iran, Pakistan in Afganistan. Iran sicer ni odgovoril na povabilo Italije, naj se njihovi predstavniki udeležijo zasedanja, so pa v Trst prišli visoki predstavniki Afganistana, Pakistana in drugih držav ter organizacij, ki bodo razpravljali o regionalnih pristopih k reševanju konflikta v Afganistanu.

Sešla se je tudi t. i. bližnjevzhodna četverica (ZDA, EU, Rusija in Združeni narodi), ki je podprla poziv ameriškega predsednika Baracka Obame Izraelu, naj preneha gradnjo izraelskih naselbin na Zahodnem bregu in odpravi blokade območja Gaze.

Ministri bodo do jutri uskladili vse podrobnosti za vrhunsko srečanje, ki bo čez dva tedna v L'Aquili, ki jo je pred meseci prizadel hud potres.

Italijani se še spominjajo protestov v Genovi
Kljub zelo poostrenem nadzoru in celo začasni vnovični uvedbi Schengna v Trstu potekajo številni protesti. Italijanske oblasti se še dobro spominjajo prizorov iz leta 2001, ko je Italija prav tako gostila vrh G8. Takrat se je na ulicah Genove zbralo več kot 200.000 protestnikov, v spopadih s policisti pa jih je bilo potem več sto ranjenih, en protestnik je umrl, več sto pa so jih tudi aretirali.

Policist Mario Placanica je takrat v spopadu s protestniki ustrelil 23-letnega protestnika Carla Giulianija, ki je bil potem še povožen z avtomobilom. Policist je bil pozneje oproščen vseh obtožb, saj naj bi streljal v samoobrambi, po sodbi sodnika pa se je njegov strel v zrak odbil od letečega kamna in krogla je naključno končala v Giulianiju.

Pozneje je v zvezi z dogodki v Genovi potekalo več sodnih postopkov, v večini so bili policisti oproščeni vseh obtožb o pretirani in neupravičeni uporabi sile, nazadnje so novembra lani za 13 policistov odločili, da so krivi nasilja, nekateri pa so bili obsojeni tudi na zaporne kazni, a jim v zapor ne bo treba.