Države G8 se bodo v boju z organiziranemu kriminalu zgledovale po italijanskem boju z mafijo. Foto: EPA
Države G8 se bodo v boju z organiziranemu kriminalu zgledovale po italijanskem boju z mafijo. Foto: EPA
Organiziran kriminal skrbi G8

Cilj ukrepov, o katerih so se ministri ZDA, Japonske, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije, Kanade in Rusije dogovorili prvi dan dvodnevnega vrha v Rimu, je med drugim zaseči premoženje mednarodnih kriminalnih združb, kot je italijanska mafija. V sklopu teh prizadevanj udeleženci vrha razmišljajo, da bi uvedli podobne pravne določbe kot Italija, ki je leta 2008 mafijskim združbam, kot sta Cosa Nostra na Siciliji in Camorra na jugu Italije, zasegla premoženje v vrednosti 4,3 milijarde evrov.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni, je poudaril, da je to kar trikrat več kot leto prej. Po njegovih besedah to pomeni, da je Italija v boju proti mednarodni trgovini z mamili in orožjem odkrila "zmagovalni recept".

Italija in ZDA sta v četrtek podpisali dogovor o okrepitvi sodelovanja na področju preprečevanja in preiskav težkih oblik kriminala, ki predvideva avtomatsko izmenjavo podatkov iz baze podatkov o prstnih odtisih in DNK iz obeh držav.

Ministri držav G8 bodo srečanja nadaljevali z razpravo o spletnem kriminalu in pedofiliji na spletu, posvetili pa se bodo še terorizmu, nezakonitemu priseljevanju in izboljšanju pogojev varnosti v mestih.

T. V.

Organiziran kriminal skrbi G8