Podoba z libijske državne televizije med Gadafijevim polurnim telefonskim govorom državljanom. Foto: Reuters
Podoba z libijske državne televizije med Gadafijevim polurnim telefonskim govorom državljanom. Foto: Reuters
Uporniki proti Gadafiju v oklepnikih v mestu Šahat, Cirenajka.
Protestniki so že prevzeli nadzor nad vzhodom države, številni analitiki pa so ob tem prepričani, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Gadafi prisiljen oditi. Foto: Reuters
Derna, Libija, pobiti vojaki
Na spletu se je v sredo pojavil posnetek pobitih libijskih vojakov v vojašnici v mestu Derna, na vzhodu države. Okoli 70 vojakov naj bi se uprlo ukazu o napadu na protestnike, zaradi česar so jih zvezali in postrelili. Foto: Reuters
Barack Obama
Barack Obama je prvič javno obsodil nasilje v Libiji, na pobudo ZDA pa se bo v Ženevi sešel Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki bo razpravljal o nasilju v Libiji. Foto: EPA

Revija Time je zapisala, da naj bi libijski voditelj Gadafi načrtoval uničenje naftovodov, da bi tako prekinil dotok nafte do pristanišč v Sredozemlju in tako do zahodnih držav. Po mnenju nekaterih analitikov želi libijski samodržec tako sporočiti Libijcem in svetu, da bi ob njegovem morebitnem odhodu državo zajela anarhija, kar bi imelo za posledico razpad sistema oskrbe z nafto z Bližnjega vzhoda. Cena nafte zaradi nemirov v Libiji sicer že dosega rekordne vrednosti.

Gadafi za upor krivi Al Kaido
Švegl: Reportaža iz Tobruka

V polurnem telefonskem pogovoru z libijsko državno televizijo (video spodaj) je Gadafi obžaloval vse mrtve v nemirih in ponudil svojo osebno tolažbo. Mladino je obtožil, da se pod vplivom halucinogenih drog pobija med seboj. Gadafi je večkrat ponovil, da je samo še "moralni voditelj Libijcev", ki naj bi jim že leta 1977 prek sistema komitejev predal vso oblast. Libija je uradno džamahirija - država, ki ji vladajo množice, katerih temelj je arabski socializem.

"Stari so 17 let. Ponoči jim dajejo tablete, halucinogene tablete jim dajejo v pijačo, mleko, kavo, v njihov Nescaffe. So kriminalci ... ali je logično, da bi dopustili ta pojav v kakšnem mestu?" je protestnike opisal Gadafi, ki je vztrajal pri tezi svojega režima, da je oblast že v rokah ljudstva in da je on le "brat voditelj", ki ne vlada neposredno.

Za uporom Gadafi vidi Al Kaido
Nato se je vsul plaz obtožb in žaljivk na račun Osame bin Ladna, ki naj bi bil glavni krivec za nemire. "Bin Laden je sovražnik, ki manipulira z ljudstvom. Naj vas bin Laden ne zavaja! Al Kaida želi ustvariti islamistični emirat," je državljane svaril 68-letnik, ki se je na oblast po vojaškem udaru zavihtel daljnega leta 1969, s čimer je najdlje vladajoči državnik na svetu.

"Noben razumen človek se ne more pridružiti protestom," je svaril Gadafi in nato pozval zveste Libijce, naj vzamejo orožje v roke ter se spopadejo z "nerazumno in zavedeno mladino, ki uživa mamila".

Priznal ostre spopade zahodno od Tripolisa
V govoru se je dotaknil spopadov v mestu Zavija, ki leži 50 km zahodno od Tripolisa. "Kar se dogaja v Zaviji, mestu tisočih mučenikov, je farsa. Razumni ljudje ne sodelujejo pri farsi," je Gadafi priznal, da v mestu potekajo ostri spopadi, v katerih je po poročanju Reutersa in Al Džazire umrlo več kot sto ljudi.

Sile, zveste Gadafijevemu režimu, so v četrtek zjutraj napadle protestnike v mestu Zavija. Očividci poročajo, da je mesto postalo "klavnica" in da ni mogoče povedati, koliko ljudi je ubitih ali ranjenih. Libijske sile so napadle tudi mošejo v bližini Tripolisa, kjer naj bi bili protivladni protestniki, več protestnikov pa so pobili tudi na ulicah prestolnice.

Po trditvah upornikov naj bi Zavija zdaj bila v rokah prostestnikov, popoldne so se razvneli še spopadi v Misrati, tretjem največje libijskem mestu, ki leži 210 km vzhodno od glavnega mesta.

"Pomirite državo," je nagovor Libijcem po telefonu sklenil Gadafi, čigar oblast se je skrčila samo še na Tripolis in okoliška mesta.

Vzhod države v rokah protestnikov
Območje, ki ga nadzira libijski voditelj Gadafi, se krči, saj so protestniki prevzeli nadzor še nad mestom Zuara. Gadafi naj bi kmalu znova nagovoril ljudstvo. Egiptovski delavci, ki so prečkali libijsko-tunizijsko mejo, so za agencijo Reuters povedali, da so protestniki prevzeli oblast v mestu Zuara, ki leži 120 km zahodno od glavnega mesta Tripolis, ki ga še vedno nadzira Gadafi.

Protestniki sicer že nadzirajo Bengazi in Tobruk, kjer so množice prevzem oblasti proslavile s hupanjem, z vihranjem zastav in ognjemeti. Opoziciji se je na z nafto bogatem vzhodu države pridružila vojska, v vse več mestih pa oblast prevzemajo t. i. narodni odbori. RTV-jeva dopisnica Karmen Švegl, ki se je prebila v Bengazi, je za Radio Slovenija povedala, da na libijsko-egiptovski meji ni več vojakov, le pripadniki različnih milic in odborov.

Povedala je, da proti Egiptu prihajajo begunci, predvsem egiptovski delavci, ki bežijo iz Libije, saj jih oblasti obtožujejo, da so prav oni krivi za vstajo v Libiji. Ob tem je Šveglova dodala, da pripadniki opozicije za petek napovedujejo sestanek voditeljev različnih plemen, kjer naj bi se dogovorili, kako voditi severovzhod države, kjer je Gadafi izgubil oblast.

BBC poroča, da Gadafijev režim ni skušal znova prevzeti nadzora nad mesti na vzhodu Libije, razen nad mestom Ajdabija, ki leži blizu naftnih polj. Od tam so poročali o spopadih med protestniki in varnostnimi silami.

Tripolis nadzira Gadafi
Prestolnica Tripolis je še vedno v rokah Gadafija, ki pa ga zapušča vse več ožjih sodelavcev, zato so številni prepričani, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Gadafi sestopil z oblasti ali pobegnil iz države. Plačanci v prestolnici še vedno napadajo protestnike, po cestah patruljira Gadafijeva vojska, v predmestje pa so poslali tudi tanke. BBC poroča, da so ulice Tripolisa prazne, saj si prebivalci ne upajo zapustiti domov, ker se bojijo, da bi jih provladne sile postrelile na kraju samem.

Švica zamrznila Gadafijevo premoženje
"Švicarska vlada najostreje obsoja nasilje, ki ga libijski voditelj uporablja proti svojemu ljudstvu," je zapisalo švicarsko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da je vlada odredila takojšnjo zamrznitev vsega premoženja Gadafijeve družine v Švici. Ministrstvo je poudarilo, da so odločitev sprejeli v luči razvoja dogodkov. Z ukrepom želijo preprečiti vsakršno morebitno odtujitev libijskega državnega premoženja, ki bi še lahko bilo v Švici.

Obama prvič osebno obsodil nasilje v Libiji
Prvič se je na nasilje v Libiji osebno odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki sicer ni kritiziral Gadafija osebno, a je ostro obsodil uporabo nasilja nad protestniki in dejal, da bo morala Libija odgovarjati za svoja dejanja.

"Trpljenje in pretakanje krvi sta nezaslišani in nesprejemljivi. Enako tudi grožnje in ukazi, naj postrelijo miroljubne protestnike in tako še dodatno kaznujejo prebivalce Libije," je dejal Obama. "Dejanja libijskih oblasti kršijo mednarodna pravila in vse standarde naše dostojnosti. Nasilje se mora končati," je bil odločen ameriški predsednik.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton bo v ponedeljek odpotovala v Ženevo, kjer se bo na pobudo ZDA sešel Svet Združenih narodov za človekove pravice in kjer bodo skušali najti način, kako ustaviti nasilje v Libiji.

Evropska unija pripravlja ukrepe proti režimu
Tudi Evropska unija je sporočila, da je pripravljena sprejeti nadaljnje ukrepe proti Gadafijevemu režimu. Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je dejal, da smo priča grozljivim zločinom, kar je nedopustno, zato zločini ne morejo ostati brez posledic. Za kakšne sankcije naj bi šlo, še ni jasno, prav tako se ne ve, kdaj bodo sprejete.

Cena nafte zaradi nemirov v Libiji in te napovedi so medtem že dosegle rekordne vrednosti. Ameriška nafta je blizu meje 100 dolarjev, cena severnomorske nafte brent pa znaša 114,23 dolarja za 159-litrski sod.





Gadafijev četrtkov nagovor libijskemu ljudstvu

Revija Time je zapisala, da naj bi libijski voditelj Gadafi načrtoval uničenje naftovodov, da bi tako prekinil dotok nafte do pristanišč v Sredozemlju in tako do zahodnih držav. Po mnenju nekaterih analitikov želi libijski samodržec tako sporočiti Libijcem in svetu, da bi ob njegovem morebitnem odhodu državo zajela anarhija, kar bi imelo za posledico razpad sistema oskrbe z nafto z Bližnjega vzhoda. Cena nafte zaradi nemirov v Libiji sicer že dosega rekordne vrednosti.

Gadafi za upor krivi Al Kaido
Švegl: Reportaža iz Tobruka