Gadafi se je na libijski televiziji nazadnje pojavil 30. maja. Foto: EPA
Gadafi se je na libijski televiziji nazadnje pojavil 30. maja. Foto: EPA
Tripolis
Libijske oblasti trdijo, da so Natova letala zadela sedež državne televizije. Foto: EPA

V zvočnem posnetku, ki ga je predvajala libijska državna televizija, je polkovnik Gadafi Libijcem položil na srce, naj se ne bojijo, saj jih tuje sile nikdar ne bodo mogle poraziti. Svoje privržence je pozval, naj se zgrnejo k njegovemu ogromnemu kompleksu Bab al Azizija, ki je bil v torek večkrat tarča Natovih zračnih napadov.

"Močnejši smo od vaših izstrelkov, močnejši od vaših letal in glas libijskega ljudstva je glasnejši od eksplozij," je dejal in dodal, da je pripravljen napotiti od 250.000 do 500.000 oboroženih Libijcev po vsej državi, da jo bodo očistili oboroženih tolp, kot sam imenuje upornike.

Le nekaj minut po objavi zvočnega posnetka so libijsko prestolnico stresle nove eksplozije. Tripolis je bil že od jutra tarča zračnih napadov Natovih sil, ki so bili najsilovitejši po 31. marcu, ko je zavezništvo prevzelo vodenje vojaške operacije v Libiji.

Središče Tripolisa so zjutraj stresle štiri močne eksplozije. Dim se je vil nad območjem, kjer ima svojo rezidenco tudi libijski voditelj Moamer Gadafi.

Prva eksplozija je v libijski prestolnici odjeknila malo pred deveto uro po tamkajšnjem času, nato so ji v enem izmed redkih nizov napadov podnevi sledile še tri. Eksplozije so občutili tudi v hotelu, kjer so nastanjeni tuji dopisniki.

Kompleks stavb, ki vključuje Gadafijevo rezidenco, je bil že večkrat tarča letalskih napadov Nata. V ponedeljek so letala obstreljevala komunikacijsko omrežje libijskega režima, pri čemer so po trditvah oblasti zadela poslopje nacionalne televizije. Umrla naj bi dva človeka, 16 ljudi naj bi bilo ranjenih, poškodovan pa je tudi sedež vojaške obveščevalne službe.

Nato zanika bombardiranje televizije
"Menimo, da se Nato zaveda, da je njegova vojaška misija popolnoma neuspešna. Nihče razen Libijcev nima pravice oblikovati prihodnosti Libije," se je na domneven napad na poslopje odzval tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim.

Nato je zanikal, da je ciljal ali zadel poslopje televizije, priznal pa, da je bil cilj letal sedež vojaške obveščevalne službe v predmestju Tripolisa.

Rusija želi olajšati dialog med taboroma
V glavno mesto upornikov Bengazi na vzhodu države je medtem kot prvi visoki ruski predstavnik več kot tri mesece po začetku upora proti Gadafiju prispel posebni odposlanec Kremlja za Afriko. Mihail Margelov je ob prihodu dejal, da je prišel z namenom "olajšati dialog med obema taboroma". Pojasnil je, da bo v sredo v Kairu, pozneje pa bo pripravljen obiskati Tripolis.

"Rusija je v edinstvenem položaju, saj ima še vedno veleposlaništvo v Tripolisu, danes pa se je prišla srečat z uporniki," je še dejal pred srečanjem z vodjo libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdulom Džalilom, drugim možem upornikov Mahmudom Džibrilom in obrambnim ministrom Omarjem El Haririjem.

Rusija je kritična do napadov zveze Nato na cilje v Libiji, ker je po mnenju Moskve prekoračila mandat Združenih narodov. Kljub temu je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pozval Gadafija k odstopu.