Sarkozy in Gadafi - poslovna partnerja, preden se je Francija z Natom spustila v napad na Libijo. Foto: EPA
Sarkozy in Gadafi - poslovna partnerja, preden se je Francija z Natom spustila v napad na Libijo. Foto: EPA

Francoska preiskovalna spletna stran Mediapart navaja, da je dobila vpogled v zaupno sporočilo, iz katerega je razvidno, da je Gadafi leta 2007 prispeval do 50 milijonov evrov v Sarkozyjev volilni sklad.
Podobne navedbe so se pojavile že lani, ko je Gadafijev sin Saif Al Islam trdil, da je Libija pomagala financirati Sarkozyjevo kampanjo in zahteval od francoskega predsednika, ki je bil na čelu vojaške akcije proti Gadafiju, da vrne denar. V intervjuju za Euronews je Saif Al Islam, ki je vse od očetovega strmoglavljenja zaprt v Libiji, zagrozil, da bo razkril podrobnosti bančnih prenosov.

Zadnje obtožbe se pojavljajo v kritičnem obdobju za Sarkozyja, ki se bo aprila potegoval za drugi predsedniški mandat.
Številne podrobnosti
Novinar Mediaparta Fabrice Arfi je za Guardian povedal, da je videl dokumente pravnega dosjeja, ki jih sodišče že preiskuje. "Vedeli smo, da ti dokumenti obstajajo, a to je prvič, da smo se dokopali do podrobnosti," je povedal. "In podrobnosti je veliko, vključno z datumi, kraji in zneski."

Eden izmed dokumentov nakazuje na Sarkozyjeve libijske obiske, ki da so imeli za cilj prav zagotovitev omenjenih sredstev. Kmalu po Sarkozyjevi zmagi na volitvah je bil Gadafi povabljen v Pariz, kjer je lahko postavil svoj beduinski šotor na zemljišču uradne francoske rezidence blizu Elizejske palače. Francozi so ga opisovali kot "brat voditelj".

Ko so predstavnika Elizejske palače lani vprašali za komentar na trditve Saifa Al Islama, je ta za Le Monde dejal: "Jasno je, da jih zanikamo."

Novinarka TV-postaje TF1 je vprašanje danes zastavila kar Sarkozyju osebno. Predsednik je navedbe besno zanikal. "Če je kampanjo res financiral on, potem nisem bil zelo hvaležen," je Sarkozy porogljivo odgovoril voditeljici in jo obtožil simpatizerstva z Gadafiji.