Dekleta v Gambiji in Tanzaniji se ne smejo več poročiti mladoletna. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Dekleta v Gambiji in Tanzaniji se ne smejo več poročiti mladoletna. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

V Gambiji se poroči okoli 30 odstotkov mladoletnih deklet, v Tanzaniji pa okoli 37 odstotkov. Do prepovedi so se v Tanzaniji s privolitvijo staršev lahko poročila 14-letna dekleta, pri fantih pa je bila meja postavljena pri 18 letih. Zdaj je meja tako za dekleta kot za fante postavljena pri 18 letih.

Gambijski predsednik Yahya Jammeh je oznanil, da je za moške, ki se bodo poročili z dekletom, mlajšim od 18 let, zagrožena do 20-letna zaporna kazen. Kaznovani bodo tudi starši in imami, ki izvajajo poročne ceremonije.

BBC poroča, da gre za veliko zmago za aktiviste in skupine, ki se ukvarjajo z varovanjem pravic otrok, ki bodo zdaj lažje reševale dekleta pred porokami. Čeprav odločitev pozdravljajo, pa zagovorniki in zagovornice pravic žensk opozarjajo, da bi bilo bolje, če bi se na ravni lokalnih skupnosti ukvarjali s spreminjanjem odnosa do otroških porok, namesto da se družinam grozi z zaporom. Grožnje z zapornimi kaznimi bi lahko celo škodovale prepovedi, opozarjajo nekateri.

Gambijski predsednik, ki je konec lanskega leta razglasil Gambijo za islamsko republiko, je takrat tudi prepovedal pohabljanje ženskih genitalij ter zagrozil s triletno zaporno kaznijo za kršitelje. Kot je dejal predsednik, za to prakso ni prostora v islamu ali sodobni družbi.