Kot kaže, je v Gani na predsedniških volitvah zmagal glavni kandidat opozicije Nana Akufo-Addo. Foto: EPA
Kot kaže, je v Gani na predsedniških volitvah zmagal glavni kandidat opozicije Nana Akufo-Addo. Foto: EPA
Policija v Gani
Predsednik John Mahama je pozval k miru ne glede na izid volitev. Foto: Reuters

Spletna stran ene izmed dveh vplivnih zasebnih radijskih postaj Joy FM je objavila, da je po preštetih glasovih v 233 od 275 volilnih okrožjih Akufo-Addo osvojil 53,27, Mahama pa 44,93 odstotka glasov. Radio Citi FM pa opozicijskemu kandidatu pripisuje 54,97 odstotka glasov na podlagi štetja v 231 okrožjih.

Tako je premagal predsednika Johna Mahamo, poroča Reuters. Če bodo ti izidi potrjeni, bi pomenili zmago z večjo razliko, kot jo je dosegla katera koli stranka na zadnjih volitvah. Akufo-Addo je sicer z majhno razliko izgubil na volitvah leta 2008 in 2012.

Hkrati s predsedniškimi so sicer potekale tudi parlamentarne volitve. Vladajoča stranka Nacionalni demokratični kongres je že sporočila, da je izgubila parlamentarno večino.

Mahama je pozval k miru in dejal, da bodo njegovi podporniki spoštovali izide volitev v sredo ne glede na to, ali bo zmagal ali ne. "Želim pomiriti javnost, da bomo spoštovali izid volitev, naj bo pozitiven ali negativen, zato ostanimo mirni," je dejal podpornikom, ki so se zbrali pred njegovim domom.

Gana kot zgled demokracije
Gana ima zgodovino mirnih volitev, na katerih se na oblasti izmenjujeta glavni stranki, država pa je, kot poroča Reuters, zgled demokracije v regiji, ki je doživela niz državljanskih vojn in udarov.

V državi težko pričakujejo uradne izide volitev, iz volilne komisije pa so sporočili, da jih bodo objavili v soboto, ko bodo razrešili tehnične težave. Udeležba je bila po do zdaj zbranih podatkih okoli 49-odstotna.

Glavno sporočilo Nove domoljubne stranke (NPP) Akufo-Adda je bilo, da bi oni bolje upravljali gospodarstvo, katerega rast se upočasnjuje od leta 2013, ko je oblast prevzel Mahama. Nižjo rast so delno povzročile tudi nižje cene zlata, kakava in olja, glavnih izvoznih artiklov Gane.

Gana je sicer na polovici izvajanja programa Mednarodnega denarnega sklada za ponovno vzpostavitev fiskalne stabilnosti, sooča pa se s povečanim proračunskim primanjkljajem, visokim javnim dolgom, inflacijo in valuto, katere vrednost se je od leta 2014 prepolovila.