Homoseksualci, ki odkrito priznavajo svojo spolno usmerjenost, se lahko od torka prijavljajo v nabornih pisarnah ameriške vojske. Foto: EPA
Homoseksualci, ki odkrito priznavajo svojo spolno usmerjenost, se lahko od torka prijavljajo v nabornih pisarnah ameriške vojske. Foto: EPA
Pentagon
Pentagon si je želel več časa za odpravo dosedanjega zakona, hkrati pa pri tem upal, da bi kongres sprejel nov zakon, ki bi urejal področje služenja homoseksualcev v vojski. Foto: Reuters

Pred mesecem dni je sodnica Virginia Phillips v mestu Riverside razsodila, da je pristop zvezne vojske ZDA do homoseksualcev, ki jim pod grožnjo odpuščanja ni dovoljevala razkriti istospolne usmerjenosti, protiustaven.

Kongres ni prisluhnil Obamovemu predlogu
Pentagon
se je na sodbo pritožil, saj je istočasno administraciji Baracka Obama spodletelo, da bi za enak korak pridobila politično podporo v kongresu. Obrambno ministrstvo je mnenja, da se mora spremeniti politika o homoseksualcih v vojski po politični poti, ne po sodni. V torek je Phillipsova zavrnila pritožbo, s čimer je politika "Don't Ask, Don't Tell" formalno odpravljena.

Geji bodo sprejeti, a tudi opozorjeni
Nekatere gejevske aktivistične skupine so že napovedale, da bodo v naborne pisarne poslale ljudi, ki bodo med rekrutnim postopkom priznali, da so homoseksualci. "Če bodo sami priznali, da so geji, in se bodo želeli prijaviti v vojsko, bomo nadaljevali sprejemni proces, toda ob tem jih bomo opozorili, da se lahko pravni položaj glede tega vprašanja spremeni," je uradno vojaško stališče povzel Douglas Smith, predstavnik nabornega poveljstva ameriške kopenske vojske iz Fort Knoxa.

Spremembe pri nastanitvi, zavarovanju, druženju ...
Pentagon bo predvidoma 1. decembra izdal poročilo o vplivu odprtega sprejemanja homoseksualcev v vojsko. Uradniki Pentagona so potrdili, da bo to spremenilo številne postopke in pravila znotraj vojske, pri tem pa se odpirajo številna vprašanja: od namestitvenih in zavarovalnih do družabnih.

Pobudo sprožili odpuščeni vojaki
Zvezno sodišče v Kaliforniji je izzvala skupina "Republikanci iz brunarice", ki predstavlja prorepublikanske homoseksualce, ki so bili zaradi svoje spolne usmerjenosti odpuščeni iz vojske. Sodnica Phillipsova je razsodila, da je politika "ne sprašuj, ne govori" kršila pravico homoseksualnih vojakov do svobodnega govora in enakopravne zaščite pred zakonom.

Clintonov kompromis veljal 17 let
"Ne sprašuj in ne govori" je bil kot zvezni zakon sprejet leta 1993, po njem pa so lahko homoseksualci služili v oboroženih silah ZDA, če tega ne priznajo, pri čemer jih o tem nihče ne sme spraševati. Predsednik Bill Clinton je to uzakonil, ker mu ni uspelo docela odpraviti prepovedi služenja homoseksualcev.

Sedanji predsednik ZDA Barack Obama in obrambni minister Robert Gates želita, da zakon odpravi kongres in dovoli odkrito služenje homoseksualcev. To pa bo težko, če bodo republikanci na kongresnih volitvah 2. novembra osvojili večino v enem od kongresnih domov.