George Bush se je odzval na kritike Donalda Trumpa. Foto: Reuters
George Bush se je odzval na kritike Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Po koncu predsednikovanja George Bush ni bil politično aktiven, zdaj pa je odločno podprl bratovo kandidaturo. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik v Južni Karolini sicer ni omenil imena, a je dejal, da razume jezo Američanov, vendar pa to ni razlog, "da pošljejo v Belo hišo nekoga, ki je zrcalo te jeze in jo podžiga". Ljudi je pozval, naj podprejo nekoga, ki je premišljen in ponižen ter lahko zmaga novembra, ker je to najpomembneje. Njegov mlajši brat je nato zagotovil, da je sposoben premagati demokratsko kandidatko Hillary Clinton, ki kljub porazu v New Hampshiru za zdaj zanesljivo vodi v anketah Južne Karoline.

George Bush mlajši se je leta 2009 po izteku drugega predsedniškega mandata večinoma skrival pred javnostjo, ki si ga je ohranila v spominu med drugim zaradi vojne v Iraku in zaradi velike gospodarske krize. Zaradi tega ga Jeb Bush do zdaj ni klical na pomoč, vendar pa je Južna Karolina morda zadnje upanje vodstva stranke, da ustavi zmagoviti pohod Trumpa do nominacije in treba je bilo tvegati.

Trump že napadel starejšega izmed bratov Bush
Busheva družina je v Južni Karolini še kar popularna in Jeb je ocenil, da mu lahko George pomaga. Še posebej po tem, ko ga je v soboto na soočenju republikanskih kandidatov Trump napadal, da je demokrat, in ne republikanec. Vodilni republikanski kandidat je namreč Georgea Busha mlajšega obtožil za današnjo zmešnjavo na Bližnjem vzhodu zaradi iraške vojne in povrhu še dodal, da mu ni uspelo preprečiti napadov 11. septembra.

Trumpovi napadi so republikansko občinstvo na soočenju ogorčili, vendar pa je vedel, kaj dela. Strankarske volitve v Južni Karolini, ki jih bodo imeli republikanci 20. februarja, so odprtega tipa, kar pomeni, da lahko pridejo za republikanske kandidate volit tudi demokrati in neodvisni volivci. Trump ve, da jih bo potreboval, če ne prej, pa ob morebitni osvojitvi nominacije, na splošnih volitvah. Pri teh volivcih pa Bushi niso popularni.

Trumpu najbližje Cruz
Pohvalil je republikansko guvernerko indijskega rodu Nikki Haley in se zahvalil bogu, da so ZDA sprejele njene indijske starše leta 1969. Trump je predtem že napadal predsednika Baracka Obamo, da ni bil rojen v ZDA in je zato nelegitimen predsednik. Na podoben način se zdaj loteva teksaškega senatorja Teda Cruza, ki mu je najbližje tudi v anketah Južne Karoline. Trump že več mesecev zbada Cruza, ker je bil rojen v Kanadi očetu Kubancu. Cruz je odgovoril, da se je Trumpu, kot kaže, zmešalo, kar se mu zgodi vedno, ko izgublja podporo v anketah.

Cruzove trditve o padanju podpore Trumpu v anketah se vsaj za zdaj še ne uresničujejo. Tudi v zadnjih anketah zanesljivo vodi pred Cruzom za od 14 do 19 odstotnih točk. Cruzu je najbližje senator s Floride Marco Rubio, Jeb Bush pa zaostaja skupaj z guvernerjem Ohia Johnom Kasichem. Na dnu je temnopolti zdravnik Ben Carson.