Žezlo nadzora nad gibanjem je iz rok Kube prevzel egiptovski predsednik. Foto: EPA
Žezlo nadzora nad gibanjem je iz rok Kube prevzel egiptovski predsednik. Foto: EPA
Tudi v ospredju konference neuvrščenih je gospodarska kriza. Foto: EPA
Libijski voditelj Gadafi je povedal, kako so se končale jedrske ambicije Libije. Foto: EPA
Josip Broz - Tito
Tito je bil eden od pobudnikov gibanja. Foto: EPA

Tak je eden izmed sklepov voditeljev gibanja neuvrščenih, ki se te dni srečujejo na 15. konferenci v Egiptu. "Razvijajoče se države je kriza najbolj prizadela," je v nagovoru predstavnikom 118 držav dejal kubanski voditelj Raul Castro. "In kot po navadi so bogate države tiste, ki so krizo povzročile, pri čemer jih je udaril nelogičen mednarodni ekonomski red, ki sledi slepim načelom trga in porabe in ki pomeni bogastvo le za nekaj izbranih." Ob tem je kubanski voditelj pozval k pravičnemu ekonomskemu sistemu.

V sklepni deklaraciji so udeleženci vrha izrazili podporo palestinskemu narodu pri zagotavljanju nujne pomoči in v prizadevanjih za končanje izraelske zasedbe ter mirni rešitvi spora. Kot edini zakoniti predstavnici palestinskega ljudstva so izrazili podporo Palestinski osvobodilni organizaciji in palestinskim oblastem pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa.

"Spoprijemamo se z največjim deležem posledic in pritiskov," je dejal egiptovski predsednik Hosni Mubarak, čigar država je prevzela vodenje gibanja od Kube. "Pozivamo k novemu mednarodnemu političnemu, gospodarskemu in trgovskemu redu, ki naj bo pravičnejši in bolj uravnotežen in ki bo preprečil diskriminacijo in dvojne standarde ter deloval v prid vsem, pri tem pa bo zaobjel tudi skrbi razvijajočih se držav in bo zakoličil demokratičen odnos med bogatimi in revnimi državami."


Na vrhu, na katerem sodeluje tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, so voditelji okrcali bogate države. "Države G8 so se obvezale, da bodo za varnost hrane namenile 20 milijard dolarjev. Toda to ni dovolj, treba je narediti veliko več," je bil kritičen predsednik Dominikanske republike Leonel Fernandez. Libijski general Moamer Gadafi je bil zelo kritičen do vloge Varnostnega sveta ZN-a, za katerega meni, da ne predstavlja pravično vseh držav sveta in da pomeni grožnjo svetovnemu miru.

Gadafi poziva svet glede Irana
Ob tem je svetovne voditelje, v Egipt je prišlo več kot 50 voditeljev oz. predsednikov držav, pozval, naj Iranu dovolijo miroljuben jedrski program, in dejal, da je preprečitev bogatenja urana nepravično. Toda poudaril je, da Iranu ne sme biti dovoljeno, da bi razvijal jedrsko orožje. Ob tem je priznal, da je Libija prekoračila rdečo črto in dosegla točko, ko bi dejansko lahko izdelala jedrsko bombo. In potem dodal: "Svet se je spremenil, in potem smo se vprašali, proti komu bomo uporabili bombo? Kakšen je potem pomen, da jo izdelamo? Stala bi nas več, kot je vredna. In zato smo nehali."

Dozdajšnje konference: Beograd, 1961
Kairo, 1964
Lusaka, 1970
Alžir, 1973
Kolombo, 1976
Havana, 1979
New Delhi, 1983
Harare, 1986
Beograd, 1989
Džakarta, 1992
Cartagena de Indias, 1995
Durban, 1998
Kuala Lumpur, 2003
Havana, 2006
Šarm El Šeik, 2009

Gibanje kot alternativa ZDA in SZ
Gibanje neuvrščenih je bilo ustanovljeno v času hladne vojne kot alternativa za države, ki niso želele biti povezane ne z ZDA ne s takratno Sovjetsko zvezo. Gibanje je nastalo po razpadu kolonialnega sistema, ko so si novonastale države prizadevale vzpostaviti suverene države, in to prav v času, ko je bila hladna vojna na vrhuncu. Po nekaterih ocenah je gibanje odigralo pomembno vlogo pri dekolonizaciji, prav tako pa naj bi pripomoglo k zagotavljanju svetovnega miru.

Začetke gibanja lahko iščemo na azijsko-afriški konferenci v Bandungu aprila leta 1955, na kateri se je zbralo 29 voditeljev držav, temeljni namen konference pa je bil določiti pomembna mednarodna vprašanja in iskati skupne politike v mednarodnih odnosih. Načela, ki bi določala odnose med manjšimi in večjimi državami, so znana pod imenom »Deset bandunških načel«. ki so potem postala sestavni del gibanja neuvrščenih.

Jugoslavija na čelu gibanja
Gibanje je nastalo kot sad prizadevanj indijskega premierja Džavaharlala Nehruja, nekdanjega egiptovskega predsednik Gamala Abdula Naserja in jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita. Šest let pozneje je bila v Beogradu prva konferenca neuvrščenih (od 1. do 6. septembra 1961), na kateri je sodelovalo 25 držav.

Namen organizacije, kot je zapisano v Havanski deklaraciji iz leta 1979, pa je zagotovitev "nacionalne neodvisnosti, suverenosti, teritorialne intergritete in varnosti neuvrščenim državam" v njihovem "boju proti imperializmu, kolonializmu, neokolonializmu, rasizmu in vsem drugim oblikama agresije, okupacije, dominacije, vmešavanja ali hegemonije kot tudi zoper drugo velesilo ali drug politični blok". Države, združene v gibanje neuvrščenih, predstavljajo dve tretjini držav članic ZN-a in 55 odstotkov svetovnega prebivalstva, med njimi pa so predvsem države v razvoju.

Ob koncu osemdesetih let je gibanje doživljalo krizo, predvsem zaradi razpada sovjetskega bloka, v 21. stoletju pa znova išče svojo vlogo predvsem v luči enopolnosti sveta.