Gibraltar je pod britansko oblastjo uradno od leta 1713, Španija pa si ga od takrat prizadeva pridobiti nazaj. Foto: EPA
Gibraltar je pod britansko oblastjo uradno od leta 1713, Španija pa si ga od takrat prizadeva pridobiti nazaj. Foto: EPA

Volivci in volivke v Veliki Britaniji bodo namreč 23. junija na referendumu odločali o članstvu te države v Uniji. V primeru odločitve za izstop pa prvi minister Gibraltarja Fabian Picardo napoveduje možnost priključitve Španiji.

"Če Gibraltar želi imeti dostop do skupnega trga in pravice, kakršne uživa danes, kot je prosto gibanje, bi lahko znova razmislili o združitvi naše suverenosti s Španijo, kar je nekaj, o čemer nihče v Gibraltarju ni pripravljen razpravljati," je v pogovoru za britansko televizijo Sky News dejal Picardo.

Zaprtje meje?
Če se bodo Britanci in Britanke odločili za izstop iz Unije, bi lahko po Picardovih besedah Španija znova zaprla mejo z Gibraltarjem in ogrozila njegovo suverenost. "Zunanji minister je bil jasen in je dejal, da bodo zaprli mejo, čer bo Združeno kraljestvo zapustilo Unijo. Ne dan po referendumu oziroma odločitvi, temveč takrat, ko bo Britanija tudi v tehničnem smislu izstopila iz povezave," je dejal prvi mož Gibraltarja, ki šteje okoli 30.000 prebivalcev.

Britanski že tri stoletja
Gibraltar spada pod oblast Velike Britanije od leta 1704, ko je ozemlje v sredozemski ožini, ki je tedaj pripadalo Španiji, osvojilo angleško-nizozemsko ladjevje. Španija je suverenost nad območjem Veliki Britaniji uradno predala s sporazumom iz Utrechta leta 1713, od takrat pa si ga vztrajno prizadeva dobiti nazaj.

Prebivalci Gibraltarja sicer podpirajo britansko oblast. Leta 2002 so tako na referendumu zavrnili predlog, da bi si Velika Britanija in Španija delili suverenost nad ožino.

Britanska kolonija se je skupaj z Veliko Britanijo EU-ju pridružila leta 1973, a ima v Uniji poseben status in je izključen iz štirih področij politik Unije - carinske unije, skupne trgovinske politike, skupne kmetijske politike in skupne ribiške politike. V Gibraltarju se tudi ne uporabljajo določila EU-ja o davku na dodano vrednost, britansko čezmorsko ozemlje pa tudi ni član schengenskega območja.