Glasovalni sistem v Svetu guvernerjev Evropske centralne banke se mora povečati takrat, ko število nacionalnih guvernerjev preseže število 18. Foto: EPA
Glasovalni sistem v Svetu guvernerjev Evropske centralne banke se mora povečati takrat, ko število nacionalnih guvernerjev preseže število 18. Foto: EPA

Po sporazumih Evropske unije se mora glasovalni sistem v Svetu guvernerjev Evropske centralne banke povečati takrat, ko število nacionalnih guvernerjev preseže število 18, da bi tako zagotovili učinkovitost pri odločanju, in to se je zgodilo 1. januarja letos. Poleg zdaj 19 nacionalnih predstavnikov je v svetu guvernerjev še 6 stalnih članov izvršilnega odbora - torej skupaj 25 članov.

Od 1. januarja bo začel veljati t. i. sistem rotacije, ko bodo vsak mesec tri države ostale brez glasovalne pravice. Le 15 od 19 guvernerjev bo glasovalo vsak mesec, 6 stalnih članov je iz rotacije izvzetih. S tem se ukinja pravilo ena država en glas, ne glede na velikost.

Odslej bodo države razporejene v skupine, določene po velikosti BDP-ja. V prvi skupini bodo Nemčija, Francija, Italija, Španija in Nizozemska, 5 držav, ki bodo imele 4 glasove. V drugi pa vseh drugih 14 držav, torej tudi Slovenija, ki bodo imele 11 glasov odločanja. Konkretno to pomeni, da guverner Banke Slovenija Boštjan Jazbec letos ne bo imel pravice odločanja septembra, oktobra in novembra, prihodnje leto pa novembra in decembra.

Še vedno bodo vsi guvernerji nacionalnih bank sodelovali pri razpravah in glede na to, da najvišje telo v ECB-ju Svet guvernerjev odločitve sprejema z dogovorom večine, trije glasovi nacionalnih guvernerjev manj procesa določanja ne bodo bistveno spremenili.

Polona Fijavž, Berlin